SLANA TORTA OD HELJDINIH PALAČINKI

Jump to recipe

Slana torta od heljdinih palačinki

Slana torta od heljdinih palačinki je fenomenalno predjelo. Možete prilagođavati fil svom ukusu ili sadržaju frižidera, a same palačinke su predivne.

Da li ste se obradovali snegu?

Ja jesam. Stvarno sam ga jedva dočekala. Nedostaju mi snegovi onakvi uz kakve sam odrasla. Sećam se kako nam je tada bilo lepo. Kraj u kom sam živela je bio brdovit, ali ne i planinski. Putevi su bili uglavnom prohodni nakon prolaska ralice. Samo manji seoski putevi su bili zavejani.

Slana torta od heljdinih palačinki

Iza kuće je bila njiva u brdu, a ispod nje grm. Mislim da sam već pisala o tome. Možda i više puta. To je bilo naše glavno sankalište i igralište. Pravili smo kuće od snega koje su imale samo pregradne zidove, ne i krov. Svaka prostorija je imala svoju namenu. U nekim smo od snega pravili krevet, a u nekim šporet. Nas četiri u šarenim skafanderima, pletenim čarapama i vunenim rukavicama.

Pravljene torte od palačinki

Uljuljkamo se u zime bez snega.

Imaju one svoje prednosti. Putevi čisti, nije potrebna teška zimska obuća i odeća. Ali, te zime nisu zdrave. I sami smo ih stvorili.

Sad kad je pao sneg, moji dečaci su obukli tople skafandere i izašli napolje.

Slana torta od heljde

Igrali su se na onih nekoliko centimetara mokrog i prljavog snega na placu pored naše kuće. Stavljali su ga u usta iako sam im rekla da to ne rade. I mi smo to radili kao mali. Pravili smo sladoled od snega i ručak od snega. Lizali smo ledenice sa krovova. Ali, ovaj sneg je prljav i prepun nekih otrovnih supstanci. Isto kao i naš vazduh.

Bilo mi je drago da vidim dečake napolju. Čak i ako su se vratili kući u mokrim skafanderima koji su više bili ulepljeni u motorno ulje komšijinog kamiona, nego u sneg.

Slana torta od heljdinih palačinki

***

Slana torta od heljdinih palačinki je veoma fino i ukusno predjelo.

Ranije sam već pravila palačinke od heljde i baš ih volim (ne znam kako ih nemam na blogu). Ove su ipak drugačije. U njih ide i kvasac, pa ukusom podsećaju na ruske bline (recept je ovde). Svakako će se dopasti svakom ko voli specifičan ukus heljdinog brašna.

Recept je inspirisan receptom iz knjige ‘Baking at the 20th Century Cafe‘.

Pozdrav! Ako želite da svake dve nedelje dobijate Novosti sa bloga, kao i da budete obavešteni o novim objavama, ostavite Vaš e-mail... 🙂

Ми не шаљемо нежељену пошту! За више детаља погледајте нашу политику приватности.

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.