FLODNI

Jump to recipe

Flodni

Flodni je zaista nešto posebno. Kolač koji se pravi samo u specijalnim prilikama, traži dosta i sastojaka, ali i truda.

Flodni je tradicionalni kolač mađarskih Jevreja. Smatra se da vodi poreklo od jevrejskih plemena koja su naseljavala Karpate. Recept su poneli sa sobom i posebno se odomaćio u Budimpešti. Danas se pravi širom Evrope.

Flodni i šećer u prahu

Kolač se sastoji od pet slojeva prhkog testa veoma bogatog puterom koje se smenjuje sa četiri različita fila. Nadev od maka, oraha, pa jabuka i na kraju sloj džema od šljiva. Tradicionalno, testo se mesi sa guščjom masti, a u sve delove (i testo i fil) se dodaje košer vino. Prema legendi, različiti slojevi ovog kolača predstavljaju ljude različitih religijskih i nacionalnih pripadnosti koji žive u toleranciji i harmoniji. Divno, zar ne?

Flodni i ceo kolač

Flodni se priprema na različite načine u različitim zemljama.

Verzija iz knjige ‘Baking at the 20th Century Cafe‘ je bez dodatka vina. Testo je bogato i izuzetno prhko. Svaki sloj fila zahteva posebnu pripremu. Gotov kolač se služi ohlađen, obilno posut šećerom u prahu. Fenomenalno se slaže uz jaku kafu ili topli čaj. S obzirom da zaista zahteva malo više truda, nije baš za svaki dan. Pripremite ga u nekoj posebnoj prilici i poslužite porodici ili dragim prijateljima.

Flodni

Ukus kolača je zaista jedinstven.

Ne znam ni kako da vam ga opišem. Smenjuje se gorčina maka, sa kiselkastim ukusom jabuka i džema od šljiva i punoćom oraha. Sve to uz prhko, puterasto testo koje neodoljivo miriše. Odavno sam ga želela napraviti, ali nikako da se odlučim. Volim izazovne kolače, nisu mi teški, ali zahtevaju malo više vremena. Ipak, kad sam ga završila, kad sam zasekla i izvukla parče i videla sve te slojeve, trud se isplatio.

Flodni parče na tanjiriću

Budite strpljivi sa ovim kolačem. Ja sam u nekim delovima malko požurila zbog snimanja i slikanja, ali svakako je sve ispalo OK. Testo treba lepo da se ohladi, pa se sa njim lako radi. 🙂 A ako volite ovakve kolače, probajte i Mađarsku štrudlu sa orasima, Bejgli. Divna je!

 

Pozdrav! Ako želite da svake dve nedelje dobijate Novosti sa bloga, kao i da budete obavešteni o novim objavama, ostavite Vaš e-mail... 🙂

Ми не шаљемо нежељену пошту! За више детаља погледајте нашу политику приватности.

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.