VINSKI KOLUTIĆI

Jump to recipe
Vinski kolutići
Vinski kolutići Ciambelle al vino

Vinski kolutići su keksići prilično neuglednog izgleda, ali divnog, posebnog ukusa. Posebno se slažu uz šolju kafe ili čaja, a tradicionalno se prave u Italiji.

U srcu Italije, u onoj mešavini starog i novog koju tako volimo na filmovima, možete otkriti čarobne Ciambelle al Vino – tradicionalne italijanske keksiće koje u našim krajevima nalazimo pod imenom Vinski kolutići. Ovi keksići se smatraju prilično neuglednim, ali jako ukusnim zalogajima.

Istorija Ciambelle al Vino seže duboko unatrag, sve do drevnog Rimskog carstva. Neki kažu da su ih vojnici koristili kao energetsku poslasticu, a danas se ovi keksići često pojavljuju na svečanim stolovima širom Italije. Njihova posebna aroma i zanimljiva, krckava tekstura čine ih idealnim pratiocem uz čašu vina, čime je objašnjeno i njihovo ime (uz činjenicu da vino ulazi u njihov sastav).

Vinski kolutići

Vinski keksići se u različitim verzijama prave u svakoj regiji Italije.

U Toskani, na primer, dodaju se maslinovo ulje i anis kako bi dobili poseban ukus, dok se južnije, koriste različite vrste vina kako bi postigli balans između slatkog i kiselkastog.

Navike konzumiranja Ciambelle al Vino variraju širom Italije. U nekim regijama, ovi keksići se tradicionalno poslužuju uz espresso tokom popodnevnih pauza. U drugim regijama se smatraju nezaobilaznim delom svadbene trpeze. Bez obzira na kontekst, ovi keksići su veoma popularni i poznati širom zemlje.

Vinski kolutići širi kadar

Nisam imala priliku da posetim Italiju (ne računajući dva dana na apsolventskoj ekskurziji tokom kojih smo protrčali kroz Veneciju i Veronu) i probam ove keksiće na izvoru. Međutim, verujem Sandrinim autentičnim receptima. Dakle, ovo je drugi recept isproban iz knjige Mrvu ovog zeru onog, Sandre Rončević. Osnovni sastojci su lešnici, maslinovo ulje i crno vino. Vino u testu divno pojačava ukus lešnika.

Vinski kolutići

Na blogu imam više italijanskih recepata (mada, priznajem, manje slatkiša) a trenutno mi na pamet pada Krostata sa džemom – kolač uobičajen na italijanskom jugu. Oni koji su ju probali kažu da je odlična.

Vinski kolutići i kafa

 

Pozdrav! Ako želite da svake dve nedelje dobijate Novosti sa bloga, kao i da budete obavešteni o novim objavama, ostavite Vaš e-mail... 🙂

Ми не шаљемо нежељену пошту! За више детаља погледајте нашу политику приватности.

2 Responses

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.