PITA SA ČOKOLADOM

Jump to recipe

Pita sa čokoladom odozgo

Pita sa čokoladom – poslednja pita koju isprobavam u ovom serijalu. Predobra je! Definitivno je prošla test kod mojih ukućana i prijatelja.

Istorija čokolade je bogata priča isprepletena kroz vekove, kulture i kontinente. Ne znam da li ste nekada čitali malo više o ovoj poslastici. Volim da čitam o istoriji raznih namirnica, pa mi je i čokolada bila zanimljiva. A i biće mi drago ako kroz ove moje objave otkrijete i nešto novo.

Sve je počelo sa kakaovcem, drvetom koje potiče iz prašuma Centralne i Južne Amerike, a čija se priča vezuje za drevne civilizacije Maja i Azteka. Kakao zrna su bila poštovana kao dar bogova i korišćena su za pripremu gorkog, penušavog napitka. Ove civilizacije nisu mogle ni da naslute da će ova skromna mešavina vremenom postati prefinjeni užitak kakav poznajemo danas.

Pita sa čokoladom bez slatke pavlake

Čokolada je evoluirala dolaskom Evropljana na novootkriveni kontinent.

Španski istraživači su otkrili kakaovac tokom svojih putovanja i doneli ga nazad u Evropu. Rane evropske verzije čokolade bile su daleko od slatkih poslastica koje danas uživamo. Prvobitno konzumirana kao napitak sa začinima, šećerom i mlekom, čokolada je polako osvajala ugled među elitom.

Vremenom su inovacije u tehnikama prerade dovele do stvaranja čokoladnih tabli. Do 19. veka, Industrijska Revolucija je omogućila masovnu proizvodnju, čime je čokolada postala dostupna širem krugu ljudi. Dodatak mleka tokom procesa pravljenja čokolade označio je početak mlečne čokolade.

Pita sa čokoladom parče

Sa prolaskom vremena, čokolada se čvrsto ukorenila u svetu poslastičarstva. Njena svestranost je postala ključni sastojak brojnih deserata i kolača, revolucionarišući svet slatkiša. Od baršunastih trufla do sočnih torti i svilenih musova, čarolija čokolade je unapredila kulinarsko iskustvo i podigla poslastičarstvo na nivo umetnosti.

Privlačnost čokolade nije bila ograničena samo na odrasle.

Njen ukus i utešna tekstura su osvojili srca dece širom sveta. Od uživanja u kolačićima sa komadićima čokolade do uživanja u jednostavnoj radosti tople čokolade tokom zimskih dana, čokolada je postala povezana sa dečjim sećanjima i zadovoljstvima. Imate li ideju zašto je to tako?

Pita sa čokoladom

***

Pita sa čokoladom je treći recept isproban iz knjige Pie for everyone. Do sada sam isprobala i ove recepte:

Odabrala sam i sledeći kuvar i mnogo se radujem isprobavanju recepata iz njega!

Pozdrav! Ako želite da svake dve nedelje dobijate Novosti sa bloga, kao i da budete obavešteni o novim objavama, ostavite Vaš e-mail... 🙂

Ми не шаљемо нежељену пошту! За више детаља погледајте нашу политику приватности.

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.