MRVIČASTA PITA SA KAJSIJAMA

Jump to recipe

Mrvičasta pita sa kajsijama

Mrvičasta pita sa kajsijama – pravi sezonski kolač. Možete ju napraviti i sa breskavama ili nektarinama, a testo za podlogu je univerzalno, pa se može koristiti i za slane pite.

Ne znam da li ćete mi verovati, ali meni su kajsije tokom detinjstva bile u priličnoj meri egzotično voće. U voćnjaku nismo imali nijednu kajsiju. Ni mi, niti bilo ko u selu. Većinu skoro svakog voćnjaka su zauzimale šljive, uz poneku trešnju, višnju (prilično zanemarenu), jabuku, krušku ili dud. Bilo je i drugog voća, ali ovo je bilo najčešće.

Kajsije na stolu

Samim tim, ni džem od kajsija se nije pravio, ali je ponekad dolazio kod nas iz Beograda, od mamine tetke Drage. Baba Draga  će definitivno ostati upamćena u našoj porodici po tom džemu (i po još nekoliko specifičnih osobina, ali nećemo sada o tome :)). Bio je jarke narandžaste boje, a u njemu su se osetili sitni komadići voća. Taj džem nismo baš dobijali često (jedna od osobina baba Drage), pa smo ga čuvali i štedeli.

Mrvičasta pita od kajsija

Sem toga, kajsije ne uspevaju svake godine.

To je prilično osetljivo voće i kasni mrazevi ga često unište. Kada se to desi, u sezoni budu veoma skupe i jedva da ih probamo. Tata je imao jednu veliku, rodnu kajsiju koja je samo odjednom propala nakon jedne oštre zime. Sada ima novu mladu, ali mu je želja da nabavi stablo stare, otporne sorte koja može opstati godinama.

Mrvičasta pita i kajsije

***

Mrvičasta pita sa kajsijama je pravi sezonski desert.

U stvari, sama forma ove pite je zahvalna i može se praviti sa različitim vrstama voća. Umesto kajsija, divno idu breskve ili nektarine, a zamišljam da bi se odlično uklopile i trešnje ili višnje (uz dodatak malo više šećera). Kora je bogata, putersta, a posip hrskav i aromatičan zbog dodatka začina za medenjake, kukurznog brašna i oraha. Meni se zaista jako dopala!

Mrvičasta pita sa kajsijama

Recept je isproban iz kuvara ‘Pie for everyone‘ koji sam sledeći izabrala za testiranje. Činilo mi se da je zaista bogat sezonskim pitama koje bi vam se uglavnom dopalo. Glasanjem na instagram profilu ste odabrali da jedna od isprobanih pita bude i slana, pa sada biram sledeći recept. Tek sada vidim da na blogu imam samo jedan recept sa kajsijama – sutlijaš sa ovim voćem. Moraću to ispraviti u budućnosti. 🙂

Mrvičasta pita sa kajsijama parče

 

Pozdrav! Ako želite da svake dve nedelje dobijate Novosti sa bloga, kao i da budete obavešteni o novim objavama, ostavite Vaš e-mail... 🙂

Ми не шаљемо нежељену пошту! За више детаља погледајте нашу политику приватности.

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.