PITA SA PARADAJZOM I RIKOTOM

Jump to recipe

Pita sa paradajzom i rikotom

Pita sa paradajzom i rikotom i koricom koja sadrži ražano brašno. Još ako koristite domaći paradajz iz svoje bašte – nema ništa lepše tokom leta. 

Nema ništa lepše od mirisa sveže pečene pite koja se širi iz kuhinje i mami za sto. Pite su za mene simbol dobre kuhinje. Relativno jednostavna podloga se može kombinovati sa različitim sastojcima i tako svaki put dobiti drugo jelo. Volim naše domaće pite sa tankim, vučenim koricama, ali volim i ove prhke, punjene voćem, povrćem ili hladnim kremom (sledeća će biti baš takva).

Paradajz

Dok se sezona paradajza polako zahuktava, svake godine sa nestrpljenjem iščekujem domaći paradajz iz bašte mojih roditelja. Iako na prvi pogled možda ne izgleda savršeno poput onog kupovnog, domaći paradajz ima nešto što mu nikada neće moći nadmašiti – pravi ukus. Kupovni paradajz često bude savršenog izgleda i crvene boje, ali njegov ukus biva razočaravajuće bezličan. To je zato što se mnogi komercijalni paradajzi gaje tako da se postigne savršen izgled i transportabilnost, ali se zanemaruje onaj pravi, autentični ukus koji domaći paradajz ima.

Pita sa paradajzom

Uzgajanje paradajza zahteva trud, pažnju i brigu.

Moji roditelji svakog proleća posvećuju mnogo vremena sejanju, negovanju, rasađivanju i presađivanju paradajza. Gaje ih sa puno ljubavi i pažnje, koristeći prirodna đubriva i minimalno hemijskih sredstava. Paradajz koji izraste u njihovoj bašti može biti nepravilnog i čudnog oblika, ali je zato bogat ukusom i aromom. Nedavno je mama izmerila jedan primerak koji je težio tačno 1 kg!

Pita sa paradajzom nepečena

Pita sa paradajzom pečena

Kada je paradajz najlepši? Za mene, to je kada je svež ubran iz bašte, još uvek topao od sunčevih zraka. Seckam ga na tanke kolutove i posolim tek toliko da istaknem njegov prirodni ukus. Ma, ponekad ga i ne seckam već grizem kao jabuku. Tako pripremljen paradajz je blago slatkast, sočan i sa nežnom kiselkastošću koja savršeno upotpunjuje ukus testa i sira.

Pita sa paradajzom i rikotom

Pita sa paradajzom i rikotom na podlozi od testa sa ražanim brašnom je bolja nego što sam mislila da će biti.

Ovo je drugi recept isproban iz knjige Pie for everyone. Da vas podsetim, prvi je divna, mirisna Mrvičasta pita sa kajsijama. Sledi još jedna pita, kremasta i rashlađujuća. Uskoro.

Pita sa paradajzom i rikotom

Pozdrav! Ako želite da svake dve nedelje dobijate Novosti sa bloga, kao i da budete obavešteni o novim objavama, ostavite Vaš e-mail... 🙂

Ми не шаљемо нежељену пошту! За више детаља погледајте нашу политику приватности.

2 Responses

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.