MEDENA TORTA VALENTIN

Jump to recipe

Torta Valentin

Medena torta Valentin ukusom podseća na svima poznato Medeno srce, samo što je obogaćena finim vanil kremom. 

Stalno razmišljam o tome kako bi trebalo već jednom da pregledam sve recepte objavljene na blogu u prethodnih skoro 12 godina. Ima ih blizu 500, možda i koji više. Mnogima od njih još uvek nisam dodala ključne reči, a uz veliki broj još uvek stoje stare, nedovoljno dobre fotografije.

Kolači Vaš ponos

Prelistavajući i neke prastare foldere (koje čuvam jer mi je žao da izbrišem sve te slike koje su ipak uspomene i podsećanje na to koliko sam napredovala) naišla sam na slike Medene pite. Sigurna sam da je malo starijim generacijama poznat taj kolač. Moja mama ga je majstorski pravila i to samo u svečanim prilikama. Korice sa medom koje se peku na prevrnutoj tepsiji i fantastičan krem od griza.

Sećate se Medenih kocki?

Medena torta Valentin korice

Medena torta Valentin ima prilično slične korice sa tom razlikom što je testo mekše, pa se peče u kalupu sa pokretnim ivicama. Kompaktno je i lako se seče kada se testo ohladi. Prema receptu u knjizi ‘Kolači – Vaš ponos‘, fil se pravi sa pudingom od vanile, ali bilo bi još lepše sa žumancima. Posebno mi se dopada sloj džema od kajsija koji daje tu sličnost kupovnom Medenom srcu ovom kolaču.

Medena torta Valentin je jedna od torti čije se fotografije iz knjige sećam još iz detinjstva. Do sada ju nisam nikada pravila. Ni ja, ni moja mama.

Medena torta Valentin džem od kajsija

U originalu, ova torta se zove samo Valentin, ali ja sam dodala na početak ovo ‘medena’ da bih olakšala onima koji nikada nisu listali ovu knjigu i nisu naišli na ovaj recept.

Ovim smo završili isprobavanje recepata iz knjige ‘Kolači – Vaš ponos’. Sledeći kuvar je već izabran i trenutno pravim izbor. 🙂 Recepti koje sam isprobala do sada iz ove knjige su:

Javite ako nešto probate! 🙂

Medena torta Valentin

Pozdrav! Ako želite da svake dve nedelje dobijate Novosti sa bloga, kao i da budete obavešteni o novim objavama, ostavite Vaš e-mail... 🙂

Ми не шаљемо нежељену пошту! За више детаља погледајте нашу политику приватности.

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.