TORTA OD ORAHA

Jump to recipe

Torta od oraha

Torta od oraha – starinska, od nekoliko uobičajenih sastojaka, a jako fina. 🙂 Ovo je bila naša Božićna torta ove godine.

Želim da vam ispričam priču o pravljenju ove torte. Pomagao mi je moj Isak, stariji sin, jedanaestogodišnjak. U stvari, nije mi pomagao, on je pravio tortu. Ja sam snimala postupak. On voli da mi pomaže u kuhinji, a meni je lakše kad snimam nekog drugog umesto samu sebe.

Torta od oraha cela

Lepo nam je krenulo. Isak nije vešt kao ja, naravno, ali ume da odvoji žumanca od belanaca i da koristi mikser. Neke veće veštine mu nisu ni bile potrebne. Ali, čim smo krenuli, znala sam da neću dobiti kadrove kakve sam zamišljala. 🙂 Odvajanje belanaca od žumanaca nije išlo tako lako. Kod drugog jajeta, žumance je upalo u činiju sa belancima. Izvadio ga je rukom. 🙂 Posle je jurio komadić ljuske prstom po belancima.

Orasi u šolji

Koru smo lepo ispekli, a ni kod fila nismo imali mnogo problema. Ok, testo i masa od oraha su mu kapali po podlozi, a on je to brzo (pre nego što sam stigla da reagujem) sklanjao prstima, pa su nam ostale fleke (vide se u nekim kadrovima).

Sve u svemu, napredovao je.

Dok nije došao do glazure. 🙂

Torta od oraha parče

Mislim da sam i ja kriva. Uglavnom, sipao je toplu glazuru na tortu koja se nije skroz ohladila, a zatim krenuo da ju raspoređuje kašikom. Glazura se počela stezati i pomešala sa površinskim slojem krema. Na trenutak sam se naljutila, ali sam se brzo sabrala i rekla da nema veze. Njemu su se oči napunile suzama. Hteo je da odustane. Mislio je da mi je upropastio tortu.

Cela torta od oraha

Bila sam ponosna na sebe što sam uspela da odreagujem uz osmeh. Dala sam predlog da tortu obilno pospemo čokoladnim mrvicama i maskiramo umrljanu glazuru. I stvarno, posle pola sata u frižideru, torta je izgledala prilično lepo. Ne baš savršeno, ali kao da je to bilo bitno.

Toliko sam ponosna na njega!

Sa svojih nepunih 12 godina je pripremio sam Božićnu tortu za svoju porodicu. Hvala ti Ićko! Volim te puno! 🙂

Parče torte od oraha

***

Torta od oraha je treći recept isproban iz knjige Domaća kuhinja Ivanke Karačić. Pre ovog, objavila sam i Čorbu od griza i Pužiće sa orasima. Od ove knjige sam dobila ono što sam i očekivala i čega se sećam iz detinjstva – pouzdane, ukusne, fine recepte. Ostalo je dosta obeleženih i neisprobanih, koji čekaju svoj red.

Pozdrav! Ako želite da svake dve nedelje dobijate Novosti sa bloga, kao i da budete obavešteni o novim objavama, ostavite Vaš e-mail... 🙂

Ми не шаљемо нежељену пошту! За више детаља погледајте нашу политику приватности.

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.