DESERT U ČAŠI SA PLAZMOM, KARAMELOM I BANANAMA

Desert u čaši

Desert u čaši sa Plazmom, karamelom i bananama – nešto najbolje što sam skoro probala. Još sa domaćim karamel sosom… 🙂

Sezona prazničnih kolača je već počela. Uvek mi bude žao što tokom decembra (bukvalno celog decembra) imam previše obaveza na svim frontovima, pa ne stižem da se posvetim smišljanju trpeze, pravljenju nekoliko vrsta keksića i dekorisanju neke lepe kućice od medenjaka. Možda se sećate da sam spominjala da ću pripremiti pdf kuvar sa prazničnim receptima, ali ta ideja se nije pomerila dalje od puste želje… U stvari, pomerila se sa Božića na Uskrs, ali bolje da ništa ne obećavam.

Ali neću da se žalim…. 🙂

 

Desert u čaši sa Plazmom

Posle samog dočeka, sledi desetak dana kada i ja imam odmor koji provodim sa svojim dečacima. Nećemo nigde ići. Radićemo ono što nam krajem godine najviše fali – bićemo zajedno, neobavezno, gledajući filmove i serije i igrajući društvene igre.

Karamel desert

Još uvek nismo okitili jelku, navikli smo da to radimo kasnije, ali polako se pripremamo. U stvari, dečaci su, pod uticajem okićenih izloga, već nestrpljivi i malo me požuruju. Možda obnovimo kolekciju ukrasa sa nekim simpatičnim, novim komadom.

A lista slatkiša koje ću praviti za praznike polako se priprema. 🙂 Za sada, bar idejno. Listam kuvare sa divnim fotografijama torti i beležim ideje. Ideja mi nikad ne manjka. Inače ne volim da pravim više puta isti recept, tako da – biće i na blogu nešto novo. 🙂

Desert u čaši sa karamelom

Za početak, predlažem nešto kremasto i jednostavno, a jako dekorativno.

Volim da spremam slatkiše u čaši. Obično se prave jako brzo, a može se svašta kombinovati i jako lepo ukrasiti. Podloga u ovim čašicama sa karamelom i bananama je smesa od Plazme mlevene i mirisnog, istopljenog putera. Karamel sam napravila sama, ali ako baš nemate vremena ili se brinete da neće uspeti, možete upotrebiti i kupovni karamel preliv. Obavezno koristite mlečnu slatku pavlaku jer samo ona ima taj specifičan, nežan ukus.

Desert u čaši

Kad sve složite, dobro rashladite i uživajte. Porcije su prilično velike. Od ove količine sastojaka, ako želite, možete pripremiti više manjih.

***

DESERT U ČAŠI SA PLAZMOM, KARAMELOM I BANANAMA

Sastojci (za 3 porcije):

Karamel:

  • 250 g šećera
  • 250 g slatke pavlake

Ostalo:

  • 250 g Mlevene Plazme
  • 60 g putera
  • 250 ml slatke pavlake
  • 2 kašike šećera u prahu
  • 1-2 banane

Izrada:

Najpre pripremite karamel jer mora da se ohladi pre slaganja deserta. Odmerite šećer u šerpicu sa debljim dnom. Zagrevajte ga na niskoj temperaturi, uz minimalno mešanje, dok se ne istopi. Posebno zagrejte slatku pavlaku da bude vrela, ali da ne proključa. Sipajte malo po malo slatke pavlake na istopljeni šećer. Budite pažljivi jer će na početku smesa da zapeni. Kad sipate celokupnu slatku pavlaku, mešajte smesu na niskoj temperaturi dok se ne ujednači. Po potrebi procedite (ako ima veće gromuljice šećera) i sipajte u teglu, pa ostavite da se ohladi.

Umutite slatku pavlaku sa šećerom u prahu u mekan šlag.

Mlevenoj Plazmi dodajte istopljen puter i dobro izmešajte da dobijete mrvičastu masu.

Očistite bananu i isecite na kriške.

Pripremite tri staklene čaše. U svaku sipajte po 1 do 2 kašike mase od Mlevene Plazme. Preko toga rasporedite nekoliko kriški banane, a zatim prelijte sa 2-3 kašičice karamela. Preko karamela sipajte dresir kesom jedan sloj slatke pavlake. Ponovite sve slojeve još jednom.

Desert dobro rashladite. Pre služenja pospite sa malo Mlevene Plazme.

Pozdrav! Ako želite da svake dve nedelje dobijate Novosti sa bloga, kao i da budete obavešteni o novim objavama, ostavite Vaš e-mail... 🙂

Ми не шаљемо нежељену пошту! За више детаља погледајте нашу политику приватности.

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.