VALJUŠCI OD KROMPIRA (ŠUFNUDLE)

Jump to recipe

Valjušci od krompira

Valjušci od krompira, krompir valjušci, šufnudle… Sigurno ima još neki naziv za ovo fino, starinsko jelo koje se divno slaže uz slani sos ili samo posuto šećerom.

Odabrala sam sledeći kuvar za isprobavanje recepata. Sasvim slučajno, pogled mi je pao na jednu malu, polovnu knjižicu kupljenu (naravno) na starom buvljaku. U pitanju je ‘Vojvođanski kuvar’ Vide Totović. Vida Totović je bila poznata kuvarima i kuvaricama između dva rata kao autor nekoliko kuvara, a sama knjiga ‘Vojvođanski kuvar’ je imala nekoliko izdanja. Moje je iz 1982. godine.

Valjušci od krompira

Znate već da volim stare kuvare. Retko baš iz njih kuvam jer mi uvek (priznajem) budu privlačnija nova izdanja sa mnogo fotografija, ali baš zato ponekad sebi zadam zadatak da prelistam i kuvam iz stare knjige. Ovoj knjizi me privuklo i to što imam polovan primerak u kom su mnogi recepti isproban i obeleženi kvačicama, a kod nekih pišu i male napomene (‘odlično’, ‘super’ i slično).

Valjušci od krompira su bili moj prvi izbor.

Valjušci od krompira šufnudle

Zašto?

Razlog je veoma jednostavan. 🙂 Mnogo ih volim i jako dugo ih nisam pravila. Kod nas na Kordunu nisu bili uobičajeni. Pravili smo knedle od šljiva od sličnog (istog) testa, ali ne i valjuške. Prvi put sam ih probala kada sam došla u Pančevo i jako su mi se dopali. Koliko se sećam, tada sam ih jela najčešće sa kiselom pavlakom. Mislim da mi je i sada to omiljena kombinacija.

Verujem da mnogi od vas već imaju svoj recept za čuvene šufnudle, ali isto tako znam da će mnogima i značiti da ga imaju. Tajna dobrih valjušaka je u odnosu krompira i brašna. Da bi bili meki, u testu mora dominirati krompir.

Valjušci od krompira

Volim dodatak krompira u bilo koji oblik testa. Ponekad ostatak pirea dodam u hleb koji onda bude neodoljivo mekan. Kuvani krompir se odlično uklapa i u razne ćufte. Na blogu imam recept za Grčke ćufte u koje ide i koje su stvarno dobre.

Pozdrav! Ako želite da svake dve nedelje dobijate Novosti sa bloga, kao i da budete obavešteni o novim objavama, ostavite Vaš e-mail... 🙂

Ми не шаљемо нежељену пошту! За више детаља погледајте нашу политику приватности.

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.