HELJDINE PALAČINKE

Jump to recipe

Heljdine palačinke

Heljdine palačinke jako volim. Pravila sam ih i sa samim heljdinim brašnom, a ovo je blaža verzija, sa mešavinom belog i heljdinog…

Miriše na proleće, zar ne?

Danas sa malo prošetala po dvorištu. Deluje prilično zapušteno posle zime, a i zahvaljujući našoj Tačkici. Tačkica je pas, preslatki mešanac, ali kao da je prasence. 🙂 Utabanala je staze na sve strane, izrovala zemlju i uništila ono malo trave koja je preživela zimu. Ali toliko je slatka da joj opraštamo. Neće u boks. 🙂 Mi volimo da nam kuca slobodno trči po dvorištu.

Heljdine palačinke sa slatkim od kupina

Ali, sem što dvorištu fali jedno dobro grabuljanje i sakupljanje izgriženih plastičnih saksija i ko zna gde pronađenih igračaka, pojavili su se tragovi proleća. Niču lale… Već su 3 ili 4 cm visoki njihovi listići. Narcisi lepo napreduju, a u podnožju magnolije su procvetale visibabe. Forzicijini lisni pupoljci će se uskoro otvoriti, a prošlog vikenda sam orezala klematise i odsekla ukrasne trave.

Palačinke od heljdinog brašna

Kad dođe proleće, cveće će se vratiti i na moje fotke. 🙂 (Mada nisam ljubitelj mrtvog cveća)

Prvi narcisi su pronašli put na fotke ovih finih palačinki. Recept je iz knjige Whole Grain Mornings. Treći po redu i time smo završili sa isprobavanjem recepata iz ovog kuvara. Da vas podsetim, do sada sam isprobala Tart sa dimljenom ribom i Pirinač sa jajima.

Heljdine palačinke

Nedavno sam na svom IG profilu organizovala malu anketu. Pitala sam ljude koji kuvar da izaberem sledeći za isprobavanje recepata. Ovaj put sam se vratila domaćim majstorima i to malo starijim knjigama. Ljudi su birali između čuvenog Vokija Kostića i (možda) još čuvenijeg Steve Karapandže. Izbor je pao na Gastronomski dnevnik Vokija Kostića. 🙂 Prvi izbor sam već napravila, treba da ga suzim, pa krećem sa pripremom. Da budem iskrena, izbor nikako nije bio lak. Ova knjiga je prepuna fantastičnih stvari!

Heljdine palačinke sa maskarponeom

Da se vratim na ove palačinke…

Kao što sam napisala u uvodu, često pravim palačinke i sa čistim heljdinim brašnom i mnogo ih volim. I taj recept ću jednom objaviti na blogu, samo treba da odmerim i zapišem sastojke. Ovde sam se držala recepta iz knjige, sa mešavinom belog pšeničnog i heljdinog brašna. Kod dece su odlično prošle. 🙂 Služila sam ih sa malo maskarponea i slatkog od kupina, mada se mogu filovati bilo čim, naravno.

Heljdine palačinke

Pozdrav! Ako želite da svake dve nedelje dobijate Novosti sa bloga, kao i da budete obavešteni o novim objavama, ostavite Vaš e-mail... 🙂

Ми не шаљемо нежељену пошту! За више детаља погледајте нашу политику приватности.

2 Responses

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.