MOČI SA KIKIRIKIJEM

Jump to recipe

 

Moči sa kikirikijem

Moči – kineski slatkiš koji će vas osvojiti svojom neodoljivom kombinacijom tekstura i ukusa. 🙂

Moči je specifičan slatkiš koji je veoma davno nastao u Kini, ali je vremenom postao jako popularan i u mnogim drugim azijskim zemljama. Danas je sastavni deo ishrane u Japanu, Tajvanu i Koreji. Moži ima veoma važnu ulogu u kulturi ovih zemalja, posebno tokom proslava tradicionalnih festivala.

Moči sa kikirikijem presečen

Specifičnost ovog slatkiša čini ovaj beli, spoljašnji sloj koji se vidi na fotografijama. On se pravi od mleka, šećera i lepljivog pirinčanog brašna. Jako je važno naglasiti da se to brašno skroz razlikuje od običnog pirinčanog brašna koje se kupuje nu našim prodavnicama. Lepljivo ili glutinozno pirinčano brašno se proizvodi od posebne vrste pirinča – lepljivog pirinča i malo se teže kod nas nabavlja.

Moči kuglice

Zajedno sa mnogim drugim zanimljivim namirnicama, može se poručiti sa sajta Promenter. Uopšte nije skupo, a pakovanje od 1 kg može poslužiti za nekoliko tura Močija. Ovo brašno ulazi u sastav i mnogih drugih kineskih recepata, tako da, ako ste ljubitelj dalekoistočnjačke kuhinje, nije loše imati ga pri ruci.

Uglavnom, beli sloj Močija se pravi kuvanjem smese tog lepljivog pirinčanog brašna, mleka i šećera.

Moči izbliza

Vrela lepljiva masa se izlije na silikonsku podlogu posutu skrobom, rastanji i ostavi da se hladi.

Razlike između različitih ukusa ovog slatkiša najvećim delom potiču od punjenja. Punjenje sa slatkim kikirikijem je jedno od najstarijih, a poznato je i punjenje od crvenog pasulja, susama, kokosa ili voća. Danas se moči puni i mnogim drugim sastojcima, pa tako je veoma popularan i moči sa kremom ili karamelom.

Moči na tanjiru

Moči se ljudima toliko dopada zbog zanimljive kombinacije tekstura.

Spoljašnji sloj je nekako lepljiv, žvakast, a unutrašnjost može biti kremasta ili, kao u ovom mom slučaju, blago hrskava. Probala sam jednom kupovni, industrijski moči i nije mi se toliko dopao kao ovaj koji sam sama napravila. Ako volite da probate nešto novo, od srca vam preporučujem moči. 🙂 Ne zaboravite da javite utiske.

Ovo je drugi recept isproban iz knjige Mooncakes & Milk Bread. Da vas podsetim, prvi je recept za Mo, kineske zemičke.

Pozdrav! Ako želite da svake dve nedelje dobijate Novosti sa bloga, kao i da budete obavešteni o novim objavama, ostavite Vaš e-mail... 🙂

Ми не шаљемо нежељену пошту! За више детаља погледајте нашу политику приватности.

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.