BELGIJSKI VAFLI

Jump to recipe

belgijski vafli 1

Belgijski vafli – baš onakav recept kakav sam bukvalno godinama tražila. Blago krckavi spolja, a meki iznutra… Savršeni uz džem ili blago umućenu slatku pavlaku i sveže voće.

Mislim da mi ova godina nešto poručuje. Ne znam tačno šta, ali toliko sećanja i podsećanja, da jednostavno ZNAM da je poruka tu negde. Dvadeset godina mature će uskoro. Još ne znam da li ću ići, ali sam uspostavila kontakt sa nekim dragim licima koja baš toliko nisam videla.

predivni domaći belgijski vafli

Sad mi je na Kordunu bilo potpuno drugačiji osećaj nego bilo kada do sada. Videla sam svoju osnovnu školu. Pričala sam Ićku o kupalištu na Trepči koje smo sami pravili pregrađujući tok malene reke. Videla sam dedin grob i kao da mi je tek sada doprlo do svesti da je on ostao siroče sa samo dvanaest godina. Prošli smo pored firme u kojoj su moji roditelji radili stazom kojom sam svaki dan išla iz škole.

vafli servirani i posuti šećerom u prahu

A danas me pozvala moja Milka, najbolja drugarica iz osnovne. Nismo se dugo čule, ne računajući sporadične poruke. Nekada samo bile nerazdvojne. U stvari, sad kad se setim, mi smo se intenzivno družile i tokom srednje, kad je ona živela u Beogradu, a ja već bila u Pančevu. Milka je već 19 godina u Australiji. Kao što to obično biva, prvih godina po njenom odlasku, često smo se čule i dopisivale, ali vreme je učinilo svoje. Obaveze, deca, posao i sve ono što čini život (valjda)… Često pomislim na nju… Baš pre nekoliko dana sam ju spominjala Ićku, kad smo se provezli selom u kom je živela njena baka. A danas me pozvala… Tek kad sam joj čula glas, shvatila sam koliko mi je nedostajala…

belgijski vafli

I tako… Ja ovih meseci živim u sećanjima…

***

Belgijski vafli su također deo mojih sećanja.

Prvi put sam ih, baš ovakve, jela na razmeni studenata, u Poljskoj. U Gdanjsku, gradu koji mi se tada najviše dopao, one su klasična ulična hrana. Svi ih jedu, a prodaju se u malim kioscima, na svakih nekoliko metara. Najčešće ih jedu sa divnom, ulupanom slatkom pavlakom i svežim voćem ili voćnim prelivom.

Dugo sam tražila baš takav recept. Vafli ne trebaju da budu Bakin kolač. To su dve zasebne stvari. Bakin kolač je keksast, a vafli su spolja lagano hrskavi, a iznutra meki. Originalni recept možete pogledati ovde.

Ako volite ovaj tip doručka, probajte i Pufnaste palačinke za koje vam ne treba aparat za vafle… 🙂

Pozdrav! Ako želite da svake dve nedelje dobijate Novosti sa bloga, kao i da budete obavešteni o novim objavama, ostavite Vaš e-mail... 🙂

Ми не шаљемо нежељену пошту! За више детаља погледајте нашу политику приватности.

40 Responses

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.