SAVIJAČA SA ŠLJIVAMA I GRIZOM

Jump to recipe

Savijaca sa sljivama i grizom

Sočna štrudla sa domaćim šljivama i grizom je oduševila svakog ko ju je probao. Red tankih kora, red fila od griza, pa mnoooogooo šljiva!

Tatine šljive su ove godine baš rodile. Nije tako svakog leta. Prošle godine ih je bilo malo, a pretprošle se jedno stablo rascepilo jer nije moglo držati težinu plodova…

Domaće sočne šljive na tanjiru

Danima smo ih skupljali za rakiju. Počele su opadati prilično rano, dok još nisu bile skroz zrele. Nisam pravila ni knedle, ni pekmez (a bila sam rešena da ću napraviti pekmez, onaj pravi, gusti ove godine), ni kompot. Čekala sam pravi trenutak. Samo sam jednog vikenda napravila ovu divnu, sočnu savijaču od šljiva da obradujem tatu.

Stvarno se i obradovao jer ono mnogo vole starinske, a voćne kolače. Savijače, štrudle i lenje pite od šljiva, jabuka, dunja i krušaka. A još više voli kad voće koje on gaji ne propada.

Posle te štrudle, nastavili smo da skupljamo šljive za rakiju, a ja sam i dalje čekala savršen trenutak za nešto. Mama mi je rekla da su šljive najbolje za pekmez kad im se blago smežura ona korica oko drškice. To sam čekala…

Domaće, sveže šljive fotografisane odozgo

Savijača od šljiva i griza je jedino što sam napravila od nesavršeno zrelih plodova ovog leta.

Nekim čudom, nekom šašavom igrom prirode, skoro sve šljive su opale sa stabla iako nisu postale preslatke i gnjecave. Nisam ih stavila u zamrzivač, napravila bilo kakav džem, nisam ih sušila, nisam čak ni Majine knedle napravila. Mogla sam bar ispeći jednu turu u rerni, da ih poslužim deci uz sladoled.

Ali bar je ova savijača od šljiva opravdala sva očekivanja. Zbog sloja od griza koji se satvlja između kora šljive ne cure na sve strane, kao što umeju, a opet je dovoljno sočna. Dodatni bonus je što se brzo pravi i dobije se puuunaaa velika tepsija.

predivne šljive domaće i sočne

Pozdrav! Ako želite da svake dve nedelje dobijate Novosti sa bloga, kao i da budete obavešteni o novim objavama, ostavite Vaš e-mail... 🙂

Ми не шаљемо нежељену пошту! За више детаља погледајте нашу политику приватности.

2 Responses

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.