HLEB OD PROSA

Jump to recipe

hleb od prosa

Hleb od prosa – zanimljiv i veoma hranljiv. Pogodan za vegane i one koji ne koriste gluten u ishrani.

Proso se smatra jednom od najstarijih žitarica na svetu. Datira još iz vremena praistorijskih civilizacija i bio je glavna hrana Egipćana, Kineza i starih Grka. Proso nije bilo toliko popularno na Zapadu sve do 18. veka, tokom kojeg je postalo sastavni deo ishrane u Evropi.

Čeri paradajz

Na Balkanu, proso se tradicionalno koristi u ishrani još od davnina, iako je danas manje zastupljeno. Koristi se u raznim jelima i receptima, od supe do salate i slatkih poslastica. Zanimljivost je da su neka od starih slovenskih narodnih verovanja i običaja povezani sa njegovom upotrebom u ishrani. Smatralo se da proso pomaže u jačanju tela, održava dobrog zdravlja i uspeha u životu. Nažalost, danas ćete čuti kako neko za proso podrugljivo kaže da je isključivo hrana za ptice.

Hleb od prosa

Proso je široko rasprostranjeno diljem sveta, a u raznim krajevima sveta različito se koristi. U Africi se koristi kao sastojak u kašama koje su poznate kao pap. U Japanu se koristi za pravljenje pahuljica, koje se zatim koriste za pripremu hrskavih slatkiša. U Indiji, proso se koristi za pravljenje popularnog jela poznatog kao upma, dok se u korejskoj kuhinji koristi u pripremi tradicionalnih jela kao što su jeonpyeon i miljeonkorai. Nije potrebno naglašavati da sad imam želju da isprobam sva ta jela.

Hleb od prosa

Osim svoje velike nutritivne vrednosti, proso je popularno zbog svoje univerzalne upotrebe – može se koristiti u jelima za doručak, ručak, večeru i slatkišima. Pored toga, proso se smatra pogodnim i za ljude koji ne mogu da konzumiraju gluten, s obzirom na to da je bez glutena.

Jedna od zanimljivih priča vezanih za prosu dolazi iz Rusije, gde se smatralo da proso ima magična svojstva i da donosi sreću onima koji ga jedu. Veruje se da je jedan car poslao svoju vojsku u bitku i da su svi vojnici sa sobom poneli vreću prosa, uz ubeđenje da će im proso doneti srećan završetak bitke.

Hleb od prosa

Kada je u pitanju proso u našoj kuhinji, ono se često koristi za spremanje kačamaka i variva.

Kačamak se priprema tako što se proso kuva sa vodom i solju i na kraju se doda mleko, maslac ili sir. Varivo se priprema tako što se proso kuva sa različitim povrćem i začinima, što čini ukusan i hranljiv obrok. Da li ste nekada probali proso na neki od ovih načina?

Hleb od prosa je odličan bezglutenski hleb od svega nekoliko sastojaka.

Pozdrav! Ako želite da svake dve nedelje dobijate Novosti sa bloga, kao i da budete obavešteni o novim objavama, ostavite Vaš e-mail... 🙂

Ми не шаљемо нежељену пошту! За више детаља погледајте нашу политику приватности.

2 Responses

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.