ČOKO-ORANDŽ TORTA

Jump to recipe

Čoko-orandž torta

Čoko-orandž torta, sjajna ravnoteža laganog, kiselkastog krema od pomorandže i punoće čokolade. Ovo je bila naša Novogodišnja torta i jako nam se dopala.

Naš odnos prema hrani, a posebno prema nekim namirnicama se formira još u detinjstvu. Nešto volimo ili baš naprotiv, ne volimo, zbog uspomena koje u nama budi, a ne zbog samog ukusa. To je ne samo normalno, nego i lepo i čini bitan deo priče našeg života.

Čoko-orandž torta

Pomorandže me uvek podsećaju na đeda Jovana koga se i ne sećam. To je bio tatin otac koji je umro kada sam ja imala četiri godine. Bio je ratno siroče i jedna velika pitoma duša. Čini mi se da sam već negde pisala o njemu. Đed Jovan je radio u fabrici drvne građe, težak, fizički naporan posao sa jako malo platom. Tata i stric su odrasli u siromaštvu. Sećam se, kada smo bile još deca i kada bismo tražile neki finiji slatkiš, tata nas je uvek podsećao kako je on mogao samo maštati o takvom slatkišu.

Čoko-orandž torta parče

Tu je i priča o pomorandžama.

Retko ih je bilo. Na Kordunu su se jele jabuke i šljive i to u sezoni. Pomorandže su mirisale na more, a more je podsećalo na luksuz. Bar je tako bilo u našoj porodici. I tako je đed Jovan kupovao pomorandže samo zimi i samo kada dobije platu. Čiča i tata su im se radovali kao da su nešto posebno. I bile su, za njih tada.

Čoko-orandž torta cela

Ne znam da li je dobro što smo rasle uz takve priče. Možda su imale i nekog štetnog efekta, ali sada su mi dragocene. Sada su sećanja ne samo na đeda, već čine melodiju mog detinjstva. I drago mi je što sam uz njih odrasla.

***

Čoko-orandž torta je istovremeno lagana i bogato čokoladna.

Sočne čokoladne korice, kiselkasti žele od pomorandže i slojevi nežnog orandž krema. Ako volite voćne torte, koje nisu previše slatke, ova će vam se sigurno dopasti. Recept je sa jednog poljskog bloga.

Čoko-orandž torta bogata i nežna

 

Pozdrav! Ako želite da svake dve nedelje dobijate Novosti sa bloga, kao i da budete obavešteni o novim objavama, ostavite Vaš e-mail... 🙂

Ми не шаљемо нежељену пошту! За више детаља погледајте нашу политику приватности.

2 Responses

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.