Baron torta

Posmatram čuperak tvoje neposlušne kose dok čekam da zaspiš. Kao i obično, to dugo traje… Boriš se sa snom u svojoj velikoj želji da ostaneš budan bar još malo.

 Tako si mali još uvek…
Napunio si tri godine. Vreme je proletelo. Smešan si i beskonačno sladak kad kažeš: ‘Više nisam beba. Sad sam malo porastao.’ Toliko toga ti želim. Uostalom, kao i svaka majka svom detetu. Nekako sam setna danas, dok te posmatram. Da, radujem se, naravno, ali neki čudan osećaj me preplavio. Vreme koje izmiče i donosi promene suviše brzo i suviše neprimetno.
Rekao si da za rođendan želiš tortu od čokolade i od malina. Maline su tvoje omiljeno voće, a čokolada omiljeni slatkiš. I evo je… Najlepša torta na svetu, bar za mene. Baron torta… Preko čokoladne glazure smo prevukli zeleni domaći marcipan koji podseća na travu, a na njega smo postavili mali žuto-crni bager od marcipana. Tata ti je napravio bager jer on ima više strpljenja za te stvari. A bager i traktor su tvoja omiljena vozila. To stalno govoriš. 🙂 Trenutno planiraš biti vozač bagera kad porasteš… 🙂
Kakav si sa tri godine? Nemiran, pametan, prepun pitanja… Glasan i brbljiv… Nadam se da ćeš tu količinu energije što duže zadržati…
Ićko, srećan ti treći rođendan! 🙂

BARON TORTA


SASTOJCI:

 

(Od ovih količina se dobije jedna džinovska torta čije kore sam pekla u plehu od rerne. Gotovu, veliku tortu sam podelila na dve manje. Slobodno pravite tortu od duplo manje sastojaka, a kore pecite u plehu dimenzija oko 25×35 cm)

 

Kore (sastojci za jednu koru, a peku se četiri):
– 6 belanaca
– 12 ravnih kašika šećera
– 2 kašike kakaa
– 2 kašike prezli

 

Prvi fil:
– 24 žumanca
– 20 kašika šećera
– 100 g kakaa
– 2 kesice pudinga od čokolade
– 1 l mleka
– 400 g čokolade za kuvanje
– 375 g putera ili margarina

 

Drugi fil:
– 800 g malina
– 6 dl vode
– 15 kašika šećera
– 2 kesice želatina (od po 10 g)
– 2 kesice pudinga od malina

 

Glazura:
– 200 g čokolade
– 6 kašika ulja

 

IZRADA:

 

Uključite rernu da se greje na 180C. Pleh od rerne obložite papirom za pečenje. Najbolje je da imate dva ista pleha, pa da naizmenično pečete kore, tako će mnogo brže ići.

U belanca dodajte prstohvat soli, pa ih, uz postepeno dodavanje šećera umutite u čvrst sneg. U sneg od belanaca dodajte prezle i kakao, pa dobro izmešajte žicom za mućenje, da se suvi sastojci dobro rasporede. Ovo možete uraditi i mikserom, muteći kratko na najmanjoj brzini. Masu ravnomerno rasporedite na pripremljeni pleh. Pecite u zagrejanoj rerni 15 do 20 minuta.

Ponovite isto još četiri puta. Ukupno ćete imati četiri kore.

Za prvi fil umutite žumanca kratko sa šećerom, kakaom, pudingom od čokolade i malo mleka koje ste odvojili od ukupne količine. Ostalo mleko stavite u šerpu, na šporet da proključa. U proključalo mleko sipajte masu od žumanaca i kuvajte nekoliko minuta, dok se ne zgusne. U vruću masu dodajte čokoladu izlomljenu na komade i mešajte da se čokolada istopi i sjedini sa ostatkom fila. Stavite komad providne folije uz površinu fila da se ne stvori korica i ostavite da se ohladi. U ohlađen fil dodajte umućen puter ili margarin.

Za drugi fil, u maline dodajte šećer i 2 dl vode i stavite na šporet da proključaju. Odmah prelijte 2 dl vode preko želatina i ostavite desetak minuta da želatin nabubri. Puding od malina pomešajte sa preostalih 2 dl vode. U vrele maline dodajte nabubreli želatin, a čim se on otopi, dodajte i puding od malinan pomešan sa vodom. Kuvajte kratko, 2-3 minuta da se fil zgusne. Ostavite ga da se ohladi. Ovaj fil nanosite na tortu dok je još blago mlak (ali ne topao).

Tortu složite na sledeći način: kora – prvi fil – drugi fil… Poslednju koru nemojte filovati. Malo prvog fila ostavite i njime premažite celu tortu.

Za glazuru istopite čokoladu na pari sa uljem i dobro izmešajte da dobijete glatku masu. Prelijte preko torte. Ostavite da se sve stegne, najbolje preko noći, u frižider.

Pozdrav! Ako želite da svake dve nedelje dobijate Novosti sa bloga, kao i da budete obavešteni o novim objavama, ostavite Vaš e-mail... 🙂

Ми не шаљемо нежељену пошту! За више детаља погледајте нашу политику приватности.

81 Responses

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.