KuVarijacije – Semle

Imate li vi omiljenu zemlju? To ne mora biti zemlja koju ste posetili, već onako, klinački, zemlja koja vam nekako deluje posebno drago.

Ja se oduvek oduševljavam tako nekim destinacijama. Volim da putujem, mada nisam neki svetski putnik. Da mi je novčanik deblji, a i da imam više vremena, posetila bih više mesta. Ovako iskoristim priliku koja mi se pruži, a verujem da će tih prilika u budućnosti biti još…

Uglavnom, oduvek imam neku omiljenu zemlju, o kojoj u tom periodu maštam i zaluđujem se fotografijama i putopisima. Tokom srednje škole je to bila Indija. I dalje bih ju volela posetiti, ali sada imam neki osećaj da mi se ne bi baš toliko dopala. A možda i bi… Ne znam, a ne mogu ni pretpostaviti. Onda je nastupilo ludilo zvano Francuska. Prilično dugo je trajalo. Doduše, to ludilo me ni sada nije napustilo, ali jeste popustilo. 🙂 Ono malo od Francuske što sam videla (Nica i Kan) me oduševilo i samo pojačalo žeđ za još. 🙂 Kasnije me fascinirao Če Gevara. Sve o njemu sam pročitala i naučila, a sa njim me oduševila Kuba. I dan danas planiram tamo otići kad odem u penziju. 🙂 Tu negde sam se zaljubila i u Rusiju, najverovatnije zahvaljujući Dostojevskom. 🙂

Sad sam u nekom severnom fazonu. Skandinavija je moja trenutna ljubav. Volim klimu (već znate da ja nisam ljubitelj leta), Vikinge, epove, mitologiju, losove, tajge i tundre, fjordove, Erlenda Lua, šume,… Ma sve živo… 🙂 Čak sam na svoju listu knjiga za kupiti dodala i nekoliko skandinavskih kuvara. 🙂 Dok skupim pare za njih proći će me želja, ali nema veze. 🙂

I tako sam se oduševila što nam je zadatak u kuVarijacijama ovog meseca jedan tradicionalni švedski kolač. Više o Semlama pročitajte kod Milice koja živi u Švedskoj i zna informacije sa izvora. 🙂 Milica nam je i priredila recept za ove divne i nekako elegantne kolačiće. Fine pogačice sa aromom kardamoma kojima se poklopac odseca u obliku trougla, a sredina izdubljuje. Izdubljene mrvice se mešaju sa bademima i mlekom da se dobije gust fil kojim se formirana udubljenja pune. Zatim ide dekorativni sloj slatke pavlake, trouglasti poklopac i nežna posipka šećerom u prahu. Sve u svemu, savršeno!

 

SEMLE


(izvor recepta)

 

SASTOJCI:

 

Pogačice:
–  75 g putera
– 300 ml mleka
– 25 g svežeg kvasca (ja sam koristila 1/2 kesice suvog)
– 1 jaje
– 70 g šećera
– 1/2 kašičice soli
– 1 kašičica mlevenog kardamoma
– 540 – 600 g brašna

 

Fil:
– 200 g sitno mlevenih badema (nisam ih blanširala, nisam stigla)
– 120 g šećera u prahu
– 1-2 kašičice vode
– 1/2 kašičice arome gorkog badema
– mrvice iz pogačica
– 120 ml vrućeg mleka

 

Punjenje i dekoracija:
– 4 dl slatke pavlake
– 1 kašicica vanilin šećera (stavila sam celu kesicu)
– šećer u prahu za posipanje

 

IZRADA:

 

U šerpici, na laganoj vatri otopite puter. Otopljenom puteru dodajte mleko i promešajte. U ovu masu dodajte i jaje i sve sjedinite. (Tako sam ja radila, Milica jaje dodaje brašnu).

U vangli odmerite brašno (krenite sa 540 g), dodajte so i kardamom, pa promešajte. Dodajte suvi kvasac i šećer i još jednom izmešajte. Suvim sastojcima dodajte masu od mleka, putera i jaja. Varjačom sjedinite sve sastojke u lepljivu masu.

Pobrašnite radnu površinu i na nju istresite ljepljivo testo. Mesite testo da prestane da se lepi za ruke, ali nemojte previše, ne sme biti tvrdo. Dodajte brašna samo onoliko koliko je neophodno.

Vratite testo u činiju, prekrijte čistom krpom i ostavite da izrasta 20-30 minuta (kod mene je stajalo duže, dok nije udvostručilo zapreminu).

Nadošlo testo kratko premesite i podelite na 25 loptica. Trudite se da budu iste veličine (možete meriti vagom, mada ja nisam). Svaku oblikovanu lopticu stavite na pripremljen veliki pleh od rerne obložen papirom za pečenje. Prekrijte ih u plehu čistom krpom i ostavite da izrastaju 30 do 40 minuta.

Uključite rernu da se greje na 200-220C.

Ubacite pleh sa lopticama u rernu i pecite u donjem delu na 200C, uz ventilator oko 20 minuta, dok ne dobiju lepu braon boju. (Meni je trebalo manje vremena, čini mi se 13 do 15 minuta). Gotove pogačice prekrijte krpom i ostavite da se sasvim ohlade.

Ohlađenim pogačicama odsecite vrh ili nožem ravno, ili makazama u obliku trougla. Poklopce ostavite sa strane, a sredinu pogačica izdubite i iskoristite za fil.

Bademe sameljite (trebali bi biti blanširani, ali ja to nisam stigla uraditi pa sam ih samlela sa smeđom kožicom. Mislim da to ukusu nije smetalo, ali jeste izgledu, tj. fil mi je taman), pomešajte sa šećerom u prahu i dodajte malko vode, da biste mogli umesiti lepljivu masu. Dodajte i 1/2 kašičice arome gorkog badema. Ovoj smesi dodajte mrvice koje ste izdubili iz pogačica i usitnili. Prelijte vrelim mlekom i kašikom dobro izmešajte da dobijete gladak fil.

Svaku izdubljenu pogačicu napunite sa 1-2 kašičice fila. Možete najpre staviti po 1 kašičicu, a posle ostatak fila ravnomerno rasporediti.

Umutite slatku pavlaku sa vanil šećerom u čvrst šlag. Stavite ju u dresir kesu sa zvezdastim nastavkom i dekorativno nanesite na pogačice preko fila od badema. Preko slatke pavlake nežno vratite poklopce, a odozgo pospite šećerom u prahu.

Iako Milica kaže da se Semle jedu odmah, meni su lepše sledećeg dana, a čak i dva ili tri dana nakon pravljenja.

 

Napomena: Za detaljniji postupak izrade (ako vam nešto nije jasno) pogledjate Milicin recept klikom na link ispod naslova. Milica inače piše najbolje objašnjenje recepte i sigurno će vam sve biti jasno. 🙂

 

Pozdrav! Ako želite da svake dve nedelje dobijate Novosti sa bloga, kao i da budete obavešteni o novim objavama, ostavite Vaš e-mail... 🙂

Ми не шаљемо нежељену пошту! За више детаља погледајте нашу политику приватности.

14 Responses

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.