FRANGIPANE TART SA DUNJAMA

Frangipane tart sa dunjama 1

Zamirisale su mi dunje iako još ni jednom ništa od njih nisam spremila. Ni kompot, ni kolač, ma ništa živo… Već danima mirišu, mirišu neodoljivo.

Danas je hladan i tmuran dan. Moja sestra koja ne voli hladnoću i jesen se ceo dan žali. Miriše joj na zimu…

Dunje

A ja sam puna neke nove snage i energije. Svaki dan jeseni treba iskoristiti! Ne smeta mi ni kiša… I nije mi hladno… Ja i Ićko obujemo duboke, gumene čizme i istražujemo voćnjak i baštu. On je jučer sa dedom sakupljao seme bosiljka. Za čaj i za sledeću sezonu. Tata je izvadio polumrtve stabljike paradajza i paprike. Ne podsećaju me na kraj, već na novi početak…

Stigao je ogrev… Danas smo ja i Aca uneli sobno cveće u kuću. Terasa izgleda prazno, ali kuća se pretvorila u džunglu… Predivnu džunglu! U rerni upravo sušim smokve. I uživam u poslednjim zrnima domaćeg grožđa.

Frangipane tart sa dunjama 2

Jesen je buđenje nakon letnje učmalosti. Mirisi jeseni su drugačiji od mirisa proleća, ali su podjednako živi!

***

Frangipane smesa se sastoji od badema, jaja, putera i šećera. Njom se najčešće pune tartovi sa različitim voćnim punjenjem. Odlično se slaže uz mnoge vrste voća (pogledajte ovaj Sanjim recept sa rabarbarom), a jedna od mojih omiljenih kombinacija je sa dunjama. Za recept su vam potrebne poširane dunje. Poširane dunje imaju divnu, crvenkastu boju koja nastaje dugim krčkanjem voća na niskoj temperaturi. Poširane dunje su odličnog ukusa, bolje od bilo kog kompota, pa ih možete pripremiti u većoj količini.

Recept je objavljen u časopisu Mezze, novembar 2012. Ovo je moja ulaznica za igru Ajme, koliko nas je! U ovom krugu nam je Kristina sa bloga Domaćica za vas zadala dunje kao temu.

[recipe][recipename]FRANGIPANE TART SA DUNJAMA[/recipename]

Frangipane tart sa dunjama 1

[ingredient]

Testo:

  • 240 g brašna
  • 180 g hladnog putera
  • prstohvat soli
  • 60 ml hladne vode

Frangipane:

  • 250 g putera
  • 250 g šećera
  • 250 g mlevenih blanširanih badema
  • 25 ml ruma
  • 3 jaja
  • 50 g brašna

Dunje:

[/ingredient] [instructions]

U brašno dodajte hladan puter iseckan na kockice i prstohvat soli. Prstima utrljajte puter u brašno dok ne dobijete mrvičastu masu. Dodajte hladnu vodu i brzo zamesite testo. Dovoljno je da se svi sastojci povežu u loptu. Loptu testa umotajte u plastičnu foliju i stavite u frižider da se hladi minimum 30 minuta.

Dok se testo odmara odvojite poširane dunje od tečnosti i izblendirajte ih. Deo tečnosti krčkajte u šerpici desetak minuta da dobijete sirup. Ostavite ga da se ohladi.

Pripremite kalup za tart prečnika 26-28 cm. Nije ga potrebno podmazivati jer je testo masno i lako se odvaja nakon pečenja. Za svaki slučaj, dno obložite papirom za pečenje. Razvijte testo na pobrašnjenoj podlozi i njime obložite dno i ivice kalupa. Viljuškom izbockajte testo. Obložen kalup vratite u frižider na još 30 minuta.

Uključite rernu na 180ºC. Preko testa stavite list papira za pečenje, pa ga ispunite nečim teškim i termostabilnim (npr. zrnima pasulja ili kafe). Ubacite testo u rernu i pecite 20ak minuta. Nakon tog vremena izvadite papir sa zrnima pasulja (ako njih koristite), pa pecite testo još 10 do 15 minuta.

Za frangipane miksajte šećer i omekšali puter oko 3 minuta na najvećoj brzini dok masa ne postane vazdušasta. Dodajte mlevene bademe i rum, a zatim i jedno po jedno jaje. Miksajte dobro nakon svakog dodavanja. Na kraju dodajte prosejano brašno i kratko miksajte samo da se sve sjedini.

Preko baze od testa sipajte izblendirane poširane dunje. Preko njih rasporedite frangipane i izravnajte površinu. Pecite tart 35 do 40 minuta tj. dok ne dobije lepu, zlatnu boju. Blago ga ohladite, pa služite preliveno pripremljenim sirupom i kriškama poširanih dunja.

[/instructions]

[/recipe]

Pozdrav! Ako želite da svake dve nedelje dobijate Novosti sa bloga, kao i da budete obavešteni o novim objavama, ostavite Vaš e-mail... 🙂

Ми не шаљемо нежељену пошту! За више детаља погледајте нашу политику приватности.

6 Responses

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.