SARAGLI

Saragli 1

Koliko je potrebno vremena da se čovek oporavi?

Poslednjih dana i suviše razmišljam o nekim prevelikim i nerešivim temama. Neprestano… Znate one teme na koje niko nema pravi odgovor…

Razmišljam o pravednosti, istini, laži, prijateljstvu, izdaji, zasluzi… Kad krenem ne umem da stanem, a taj kovitlac nezaustavljivo povuče moje raspoloženje ka dnu. Kako prepoznati ko je kakav? Suviše pitanja koja nemaju odgovora i nikako nemaju svrhe.

Naučila sam važnu lekciju koja me još više čini očajnom: Nikom ne treba verovati! Užasno, zar ne? Nisam sigurna da mogu da se saživim sa tim saznanjem…

Mrzim opšte fraze kojima se ljudi gađaju kad ne znaju šta drugo da kažu. ‘Sve se dešava sa razlogom.’ Stvarno? Glupost! Moj mozak istraživača naviknutog na empirijske dokaze me naucio da trazim opipljive dokaze, a bolna iskustva iz prošlosti da je razlog ponekad nemoguce naci. Nema ga… I tačka… Ne kukam već samo glasno razmišljam. Šta da radim kad su mi misli takve?! Mogu pokušati glumiti pomirenost i optimizam, ali ih ne osećam… A i nisam neka glumica…

Saragli 2

Kad sam nervozna i zabrinuta – odem u kuhinju. Mesim testo rukom i tako izbacujem iz sebe nakupljeni bes. Ili pravim kolače… Ne moram da ih jedem, ali moram da ih pravim.

Saragli sa jednog od mojih omiljenih blogova Na tanjiru sam pravila veoooomaaaa daaavnooo. Još tada sam Milici javila svoje oduševljenje, a slike su do sada čekale u arhivi. Napokon je ovaj divni kolač došao na red. Baklava motana malo drugačije, ali baš zato tako neodoljiva.

[recipe][recipename]SARAGLI[/recipename]

Saragli 1

(originalni recept)

[ingredient]

– 250 g kora za pitu

– 220 g putera

– 250 g oraha

– 3 kašike šećera

– 1 kašičica cimeta

Sirup:

– 250 ml vode

– 300 g šećera

– 1 kašika meda

– sok od 1/2 limuna

– 1 štapić cimeta

Dekoracija:

– seckani pistaći

[/ingredient] [instructions]

Uključite rernu da se greje na 170 °C. Pripremite pleh dimenzija oko 20 x 30 cm. Puter istopite na laganoj vatri.

Orahe sitno iseckajte (možete polovinu samleti, a drugu polovinu ručno iseckati, ili ih usitniti u multipraktiku tako da ostane komadića). Pomešajte ih sa šećerom i cimetom.

Prvu koru stavite na ravnu površinu i premažite puterom. Preko stavite drugu koru koju premažite puterom i pospite pripremljenim orasima (ostavite pri krajevima kora oko 1 cm). Nastavite tako dok ne utrošite sve kore (svaku mažite puterom, a svaku drugu posipajte orasima). Poslednju koru samo premažite puterom.

Umotajte pripremljene kore u čvrst rolat, tako da ne ostane praznog prostora između slojeva. Krajeve kora možete malo saviti pre uvijanja da ne bi ispadali orasi.

Formirani rolat isecite na kolutove širine oko 2 cm i ređajte ih u pripremljeni pleh. Složite ih tako da ne ostane mnogo praznog prostora (meni je malo ostalo, ali sirup se svejedno lepo upio). Premažite pužiće puterom i pecite oko 30-35 minuta u zagrejanoj rerni.

Pre nego što krenete praviti sirup, ostavite kolač da se u potpunosti ohladi.

Za sirup u šerpici pomešajte vodu, šećer, med i cimet i stavite da provri. Kuvajte 7-8 minuta, pa dodajte limunov sok. Sačekajte da opet provri, pa oper kuvajte 7-8 minuta.

Vruć sirup sipajte preko ohlađenog kolača. Ostavite da se sve ohladi, pa svaki rolatić pospite sa malo seckanih pistaća. Ostavite kolač da u potpunosti upije sirup, pa služite (na sobnoj temperaturi).

[/instructions] [/recipe]

Pozdrav! Ako želite da svake dve nedelje dobijate Novosti sa bloga, kao i da budete obavešteni o novim objavama, ostavite Vaš e-mail... 🙂

Ми не шаљемо нежељену пошту! За више детаља погледајте нашу политику приватности.

8 Responses

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.