Danski ražani hleb (i Devojka u zelenom…)

Danas baš i nemam neki uvod…

Ne znam šta uopšte želim da kažem. U stvari, ne želim ništa specijalno. Volela bih samo da vam prenesem lepotu ovog cveta… i ovog hleba…
Cvet je svakidašnji, uobičajen… Skoro svaka bašta ga ima. A opet, poseban je kad ga pogledate pažljivije, zar ne? Nekako poetičan i fotogeničan. Nigella damascena. Mačkov brk. Devojka u zelenom. Plavi cvetići skriveni u plesu igličastih listića. Postoji i u drugim bojama, ali ova plava se meni najviše dopada. Zelena + plava = savršen par…
A hleb je baš poseban. Znate one tamne, vlažne hlebove koje ste verovatno viđali po supermarketima. Prodaju se isečeni na tanke kriške, upakovani u kockaste paketiće. Ovde ih nikada nisam kupovala jer su užasno skupi, ali kad sam bila i Poljskoj bili su moj svakodnevni obrok.
 Stvarno drugačiji hleb. Od ražanog brašna, sa celom raži i kimom. Obojen u ovu tamnu nijansu dodatkom kakaa. Peče se dugo, sprema se dugo, traje dugo, a potrebno je samo malo davas zasiti. Recept koji sam godinama tražila i napokon pronašla u mom novom omiljenom kuvaru.

DANSKI RAŽANI HLEB

SASTOJCI:
 – 190 g zrna raži
 – 60 g semenki suncokreta
 – 500 ml ključale vode
 – 250 ml jogurta ili kefira sobne temperature
 – 3 kašike meda
 – 1 kašika morske soli
 – 1 kašika semenki kima
 – 5 kašika gorkog kakaa
 – 150 g startera za hleb ili 4 kašičice suvog kvasca (ja sam pravila sa starterom i oduševljena sam)
 – 400 g integralnog ražanog brašna
 – 210 – 260 g belog pšeničnog brašna
IZRADA:
Stavite semenke suncokreta i zrna raži u plastičnu posudu i prelijte vrelom vodom. Ostavite da stoji 20-30 minuta, pa dodajte jogurt ili kefir (ja sam stavila svoj domaći kefir), med, morsku so, semenke kima i kakao, pa promešajte varjačom da se sve sjedini.
U dobijenu masu dodajte suvi kvasac ili starter. Ako koristite starter prstima ga umešajte u smesu da se ravnomerno rasporedi. Zatim dodajte ražano brašno pa izmešajte da dobijete glatko, relativno tečno testo. Prekrijte posudu providnom folijom i ostavite na sobnoj temperaturi oko 1h, dok ne primetite balončiće na površini testa.
U dobijenu masu postepeno dodavajte pšenično belo brašno. Kad je dovoljno gusta prebacite ju na pobrašnjenu podlogu i mesite 5 minuta uz minimalno dodavanje brašna. Testo će ostati lepljivo, vodite računa da ne bude previše tvrdo. Formirajte od testa kuglu, vratite ju u vanglu, lagano pokvasite površinu, pokrijte opet providnom folijom i ostavite u frižider na 8-10 sati ili preko noći.
Nakon ovog vremena prebacite testo na lagano pobrašnjenu podlogu, oblikujte veknu tj. valjak i prebacite ga u dugački pleh za hleb koji ste prethodno premazali uljem. Lagano pritisnite jufku šakama da istisnete eventualno prisutni vazduh. Prekrijte kuhinjskom krpom i ostavite da izrasta na toplom mestu bar 3 sata.
Uključite rernu da se greje na 200C. Pecite hleb na donjoj pregradi u rerni oko 60 minuta. Isključite rernu i ostavite hleb u njoj još oko 15 minuta. Izvadite hleb iz rerne, pa iz kalupa i ostavite da se ohladi na rešetki. Neka se hladi bar 4 sata. Tako će se lakše i lepše seći.

Pozdrav! Ako želite da svake dve nedelje dobijate Novosti sa bloga, kao i da budete obavešteni o novim objavama, ostavite Vaš e-mail... 🙂

Ми не шаљемо нежељену пошту! За више детаља погледајте нашу политику приватности.

41 Responses

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.