Pozdrav i čestitka i objašnjenje…

Dragi prijatelji,pokusacu da vam se javim na kratko, makar i bez recepta, da znate gde sam i sta se desava…U bolnici sam vec 8 dana sa Icom. 🙁 Sad je sve OK i napokon imam snage da se javim i nesto kazem, ali bilo je grozno. On lezi na ORL klinici Klinickog centra u Beogradu.

Imam potrebu da vam ispricam sve jer zelim da znate do cega je dovela nemarnost lekara u Pancevu. Takve stvari se desavaju u svim gradovima Srbije, a svi cutimo, srecni da je na kraju sve dobro.

Ica je vec dva meseca prehladjen sa malim pauzama, od dva-tri dana. Svaki put kad ga vodimo kod naseg pedijatra, ona mu prepise drugi antibiotik i ne salje ga na bris grla, nosa i antibiogram. Cak i kad sam ja to spomenula, nije ga poslala, jer kaze da to nije potrebno jer se on tako prehladjuje zbog jaslica. Kad ga je napokon poslala pre tri nedelje utvrdjeno je da ima bakteriju Streptococcuc pneumoniae i dobio je mast gentamicin za nosic. Da se razumemo, ta bakterija nije nesto retka i dosta dece ju ima, ali potrebno ju je na vreme i uporno leciti.

U petak, 21.12. Icko je dobio jako visoku temperaturu koja mu nije spadala sve do nedelje uvece. U stvari, spadala je nakon sto popije paracetamol i to za oko 1 stepen, ali cim prodje dejstvo, vraca se. U subotu se probudio sa poluzatvorenim levim okom. Odmah smo otisli kod dezurnog pedijatra u Dom zdravlja. Doktorka je rekla da on izgleda ‘bezveze’ (kaze da je to izraz koji lekari upotrebljavaju, hm?) i posumnjala je na sindrom mononukleoze jer su mu krajnici malo uvecani i poslala nas kod infektologa.
Za oko nije nista rekla. Posto sam ja spomenula da je on dve nedelje ranije imao konjuktivitis, ona je automatizmom, bez pregleda, zakljucila da je to to.

Doktorka infektolog ga je preslusala i dala uput za vadjenje krvi. Na osnovu krvne slike (za koju se kasnije u Beogradu utvrdilo da je dosta losa) zakljucila je da je obicna prehlada i prepisala neki ‘obicni’ sirup (cefaleksin). Vratili smo se kuci, ali njemu je bilo sve gore i gore i temperatura je opet rasla. Poslepodne smo opet otisli u Dom zdravlja, a doktorka koja je sada bila dezurna rekla je da joj nije jasno zasto panicimo kad je dete samo prehladjeno i za oko ga je verovatno nesto ujelo?! Na moj zahtev nam je dala uput za oftalmologa pri cemu je prokomentarisala da ona misli da to nije potrebno.

Tek je oftalmolog u Pancevu video da je situacija ozbiljna, da nije u pitanju konjuktivitis ni ujed (od crne tackice koju je doktorka videla, prepoznao je dlacicu sa dzempera) vec cellulitis koji je zahvatio kapke. Odmah je rekao da je potrebna jaka antibiotska terapija ali je pomislio da ce sirup Panklav to resiti. Od njega smo otisli na Decije interno odeljenje bolnice u Pancevu da nam doktorka prepise taj sirup. Ona je rekla da doktor malo preteruje, ali ako Ici ujutro ne bude bolje, da se vratimo.

I te noci je on goreo, a u nedelju se probudio sa okom jako natecenim i skroz zatvorenim. Odmah smo se vratili u bolnicu, ali druga doktorka je i dalje mislila da to nije tako strasno i eto, moze nas opet poslati kod oftalmologa. Ja sam trazila uput za Beograd i ona nam ga je pomalo nevoljno dala (neoveren jer je bila nedelja).

Oftalmolog u KBC je odmah, ali odmah videla da detetu bas nije dobro i da nije u pitanju konjuktivitis. Cim ga je malo pogledala, zakljucila je da je problem u sinusima i poslala nas na ORL! Potvrdilo se da je zaista tako. Lekari ovde su uzasnuti nemarom u Pancevu. Jedna relativno obicna infekcija nosa se rasirila na sinuse, a sa sinusa na tkivo oko oka. Ica je ovde prosao kroz pakao. Primao je intravenski longacef, orvazil i urbazon. Posto je mali, vene su mu strasno pucale pa su ga ukupno bockali 15! puta. Primao je infuziju preko obe ruke i obe noge. Dva puta dnevno su ga precovali tj. vakuumom izvlacili sadrzaj iz sinusa koji se stalno iznova stvarao. Bio je na skeneru i ultrazvuku oka. Drugi ultrazvuk oka je pokazao da uprkos jakim lekovima, inflamacija se siri i oko ocnog nerva. U cetvrtak je odluceno da ga ipak moraju operisati jer slabo reaguje na terapiju. U petak su mu operisani sinusi tj uradjen tzv. FESS kroz nozdrvu.

Nikada necu zaboraviti scenu kad sam ga ostavila na operacionom stolu, prikopcanog, pokrivenog onim zelenim platnom… Molim vas, nemojte me optuziti da sam pateticna…

Sad mu je dobro, ali zadrzace nas jos 3-4 dana da primi jos nekoliko longacefa u venu.

Videla sam da je Mimi’s kingdom izabran za FBI rukavice i puno vam hvala na tome… Imala sam toliko planova za ovaj decembar, jos 2-3 pripremljena posta, ali izjalovilo se. Nadam se da cete naci nesto zanimljivo i da ce vam se dopasti… A nadam se da cu tokom januara jos neki recept objaviti…

Puno vas sve pozdravljam! Zelim vam lepu, uspesnu, zdravu 2013. godinu!!!

Milkica i Ica

Pozdrav! Ako želite da svake dve nedelje dobijate Novosti sa bloga, kao i da budete obavešteni o novim objavama, ostavite Vaš e-mail... 🙂

Ми не шаљемо нежељену пошту! За више детаља погледајте нашу политику приватности.

43 Responses

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.