PUNČ OD VINA

posted in: Pića, Recepti | 6

Oduvek volim kuvano vino. To je piće koje sam najčešće pila u periodu kada sam (relativno) često izlazila u grad. I sangriju jako volim. Sećam se sangrije koju smo pili na apsolventskoj ekskurziji. U velikim bokalima sa puno leda. Onako slatka, pitka, a udara… 🙂

Punč od vina

Ovaj punč iz Velikog narodnog kuvara me pomalo podseća na ukus sangrije i ohlađenog kuvanog vina (a ja nemam ništa protiv ohlađenog kuvanog vina). Dopao nam se… Dopušta razne kombinacije začina, može se piti i topao i hladan, može biti više ili manje sladak. Mešavina crnog i belog vina se razblažuje sa šećernim sirupom, pa nije previše jak.

Punč od vina 2

Da vas podsetim, Patin petnaesti je igra u kojoj isprobavamo recepte iz Velikog narodnog kuvara Spasenija Pate Marković. Želja nam je da na taj način podsetimo na neka zaboravljena jela, ali i da proverimo koliko ti recepti u današnje vreme imaju smisla. Igricu sam pokrenula ja i, iskreno, u nekim trenucima me čini tužnom… No, nema veze…

PUNČ OD VINA

Punč od vina

100 g šećera

200 ml vode

100 ml crnog vina

100 ml belog vina

1/2 pomorandže

kriška limuna

15 ml ruma

Prokuvajte na vatri šećer sa vodom 3-4 minuta, dok ne dobijete redak šećerni sirup. U vruć sirup dodajte crno i belo vino, 1/2 pomorandže isečene na kolutove i krišku limuna. Ostaviti sve da stoji 24 sata. Nakon tog vremena izvaditi citruse i dodati rum. Promešati i služiti.

Punč se može piti topao ili hladan. Od ove količine dobićete 2 čaše punča, taman za dve osobe…

Slični postovi

6 Responses

 1. Sladoled

  Alkohol ne pijem (ne, nisam leceni alkoholicar), ali ove tvoje fotografije su tako lepe da moram da se javim i pohvalim ih! A zasto te ova igrica nekad rastuzi! Meni je ovo najinteresantnije od svih vasih blogerskih igrica!

 2. Divno izgleda i kod tebe ..auu,pa ti si baš napravila malu količinu, moraćeš da ponoviš gradivo.

 3. Draga Mimi, fotka ti je jako lijepa! Čaša mi se svidja, kao da je stvorena za nešto ovako posebno… 🙂 Mislim da su sada praznici malo pomrsili konce za ovaj krug, ali vjerujem da se mnogi već raduju Liptaueru 😉 Ova igrica ti je krasna ideja, ne daj sebi da pomisliš drugačije!

 4. Prelepe fotke:)Nisam se setila da kao ti skratim recept za svoju dusu:))

 5. U početku mi se ideja Patinog činila onako. I interesantna i ne 🙂 Al pošto redovno pratim šta spremate, sada mi se čini baš odlična! Super i je što uvek prikažete isečak kako je ona pisala 🙂 I baš sam se oduševila tim liptauer namazom.
  Nažalost, skoro nikad ne stižem da učestvujem u blogoigricama ali jednom ću uspeti da se ukombinujem i tada ću prednost dati baš Pati 🙂

  I punč mi je strava! 🙂

 6. Žao mi je što nikako da se uključim u ovu igricu iako svaki put kažem da hoću baš u ovom krugu i nekako opet propustim, žao mi je i što sam propustila ovu sa punčem od vina jer volim vino ovako začinjeno i sigurna sam da je dobro. Baš si lijepo prezentirala svoj punč od vina !

Leave a Reply