LIMUNADA OD ZOVE

Možete li odoleti mirisu zove? Toliko je jak i privlačan, da mi se često čini da je nepravedno što zova skoro uvek raste na nekim zabačenim, zaraslim, neprivlačnim mestima.

sok od zove 2

Zova je jedna sjajna biljka sa jestivim cvetovima i plodovima. Čaj od cveta zove je odličan kod povišene telesne temperature jer pojačava znojenje. Pa čak i da nije bogat mnogobrojnim korisnim jedinjenjima, izuzetno je aromatičan i ukusan. Prošle godine smo prvi put probali i pohane cvetove i dopali su nam se jer čak ni prženje u vrelom ulju nije uništilo prepoznatljivu aromu.

zova

Osim čaja, od cveta zove se pravi predivan sok sa kojim smo skoro svi odrasli, zar ne? Postoji bezbroj recepata za ovaj sok, a ja bih vam preporučila one u kojima se cvetovi ne kuvaju. Kada sam bila dete, nisam bila ljubitelj tog soka. Delimično zbog toga što mi se stvarno nije sviđao, a više zato što smo ga pravili u ogromnim količinama i bio nam je jedini izbor. Ali, kako sam otkrila ovaj recept od drage Nely, sok od zove se vratio u moju porodicu. Razlika u odnosu na sve ostale recepte je velika količina limuna i limunske kiseline (koja nije štetna!). Baš zato sam ga i preimenovala u limunadu… 🙂

sok od zove 1

Plodovi zove imaju laksativno dejstvo, pa se mogu koristiti za čišćenje organizma, ali nikako ne u velikoj količini. Osobe sa osetljivijim stomakom uopšte ne smeju jesti plodove koji nisu termički obrađeni. Od ovih tamnih bobica možete napraviti odličan džem.

Recept za Limunadu od zove je objavljen i u časopisu Mezze, maj 2014.

 

[recipe][recipename]LIMUNADA OD ZOVE[/recipename] [ingredient]

(adaptirani recept)

  • 50 cvetova zove
  • 150 g limunske kiseline
  • 5 l vode
  • 5 kg šećera
  • 1 kg limuna
  • 1 konzervans (ne mora ako mislite da ćete sok potrošiti tokom 2-3 meseca)
[/ingredient] [instructions]

Cvetove zove pažljivo oprati i pregledati jer se u njima mogu kriti razne bubice. Staviti ih veliku, čistu kantu, dodati limunsku kiselinu i vodu. Promešati, pa ostaviti da stoji 2 dana. Nakon tog vremena sok procediti kroz gazu u drugu, čistu posudu.

Bistrom soku dodati šećer i sok od limuna pa mešati dok se šećer skroz ne rastvori. Ako planirate da vam sok stoji celu godinu dodajte i jedan konzervans i mešajte dok se i on ne rastvori. Sipajte sok u čiste, sterilisane boce i dobro zatvorite.

[/instructions] [summary]Od ove količine se dobije oko 7 l sirupa.[/summary] [/recipe]

Pozdrav! Ako želite da svake dve nedelje dobijate Novosti sa bloga, kao i da budete obavešteni o novim objavama, ostavite Vaš e-mail... 🙂

Ми не шаљемо нежељену пошту! За више детаља погледајте нашу политику приватности.

9 Responses

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.