MARMELADA OD CRVENOG GREJPA

Marmelada od crvenog grejpa 1

Kad sam bila mala, marmelade od citrusa su mi bile čista egzotika. Tako je to za nas koji smo odrastali u kontinentalnim područjima, zar ne? 🙂 U stvari, nisam mogla da zamislim ni drvo bilo kod citrusa. Obožavali smo pomorandže i mandarine i skroz mi je bilo nezamislivo da to divno voće tamo negde raste na drvetu. Naravno, po principu ‘najslađe je ono čega nemamo’, tada sam više žudela za tim egzotičnim mandarinama nego za domaćim, sočnim, slatkim jagodama i malinama kojih smo imali na pretek.

Kad sam na moru, kao devojčica od 7-8 godina, prvi put svesno, sa pažnjom, pogledala stablo pomorandže ili limuna, bila sam oduševljena! Čak i danas, kad odem u primorske krajeve ja obavezno fotkam citruse. I dalje mi je to neverovatno. Da to tamo negde slobodno raste (a ne bere se u prodavnici) i da tamo neki srećnici imaju u dvorištu vlastito drvo mandarine. 🙂

Marmelada od crvenog grejpa 2

Baš zato stalno nabavljam sadnice raznih citrusa i neumorno zabadam košpice pojedenog voća u male saksije. Sve se nadam da će neko porasti i dati prave plodove. Mama je pre dve godine kupila kalemljeni limun i stvarno ubrala sa njega dva ploda! O radosti!!!! 🙂 Mi smo kupili mandarinu, ali ispostavilo se da je to u stvari neka divlja, sitna vrsta sa veoma kiselim plodovima. Nema veze… I to je korak napred… Citrusi su i dalje moja opsesija. 🙂

***

Recept za marmeladu od crvenog grejpa je objavljen u časopisu Mezze, januar 2015. Marmelada je odlična, slatko-gorka, ali se najverovatnije neće dopasti onima koji ne vole grejpfrut.

[recipe][recipename]MARMELADA OD CRVENOG GREJPA[/recipename]

Marmelada od crvenog grejpa 1

[ingredient]

4 velika crvena grejpfruta

1 kg šećera

sok od 1 limuna

[/ingredient] [instructions]

Isecite oprane i obrisane grejpfrute na četvrtine i dobro iz njih iscedite sok u veliku šerpu. Nožem sastružite sa kore membranu, koštice i ostatke pulpe. Sve to sakupite na komad gaze i uvežite u paketić, pa ubacite u šerpu sa sokom. Dodajte limunov sok i 2l vode. Koru isecite na tanke trake, pa i to dodajte u šerpu.

Šerpu zagrejte na jačoj vatri do ključanja. Kad proključa, smanjite temperature i lagano krčkajte oko 2h, tj. dok kora ne postane meka. Izvadite paketić. Dodajte šećer i kuvajte na umerenom dok se ne rastvori. Iscedite svu tečnost koju možete iz paketića u šerpu. Kad se šećer rastvori, pojačajte vatru i kuvajte još 15-30 min. Nakon 15 min stavite malo marmelade na ohlađen tanjirić i proverite gustinu. Ako ste zadovoljni, marmelada je gotova.

Dobro operite tegle i poklopce, pa ih stavite na pleh i zagrejte u rerni na 100°C. Ako su poklopci plastični, prelijte ih same vrelom vodom i ostavite u vodi do upotrebe.

Gotovu marmeladu sklonite sa šporeta i ostavite 10-15 min da stoji (tako će se kora grejpa ravnomernije rasporediti). Pažljivo sipajte marmeladu u zagrejane tegle, pa zatvorite. Na dno dublje šerpe stavite deblju krpu. Preko poređajte tegle i ušuškajte krpom. Sipajte vodu do 1cm ispod poklopca i stavite na šporet da provri. Kad provri, krčkajte 10 min. Sklonite sa vatre i ostavite tegle u vodi dok se skroz ne ohlade.

[/instructions] [/recipe]

Pozdrav! Ako želite da svake dve nedelje dobijate Novosti sa bloga, kao i da budete obavešteni o novim objavama, ostavite Vaš e-mail... 🙂

Ми не шаљемо нежељену пошту! За више детаља погледајте нашу политику приватности.

7 Responses

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.