BAMIJA U PIVSKOM TESTU

posted in: Recepti, Vegetarijanska glavna jela | 4

bamija u pivskom testu 2

Da li ste čuli za bamiju? Kažu da se nekada više gajila na našim prostorima, ali je vremenom zaboravljena. Čak i u Velikom narodnom kuvaru ima recepata sa ovim zanimljivim povrćem.

bamija 2

Bamija je vrsta povrća koja se lako gaji i ne traži mnogo prostora u bašti. Veoma je popularna u kuhinji Bliskog istoka, ali i u egzotičnim kuhinjama Centralne Amerike. U tatinoj bašti je zauzela važno mesto jer nam se svima dopala. Kada se termički obradi postaje nekako slinava, ali to je sasvim fino, nije gadno. 🙂

bamija 1

Iako se može spremati na mnogo zanimljivih načina, kod nas je najbolje zaživela u đuveču. Toliko smo ju zavoleli da nam nekako đuveč bez bamije nije đuveč. Ova vrsta povrća mu da neku kremoznost koja je neodoljiva. Na visokom drugom mestu je bamija pohovana u pivskom testu. Odlična je!

bamija u pivskom testu

Veoma je važno da se bamija bere dok je mlada, dok je dugačka 5-6 cm.

Recept za bamiju u pivskom testu je objavljen u časopisu Mezze, septembar 2015.

 

BAMIJA U PIVSKOM TESTU

bamija u pivskom testu 2

 • 30ak bamija
 • 50-60 g trapista
 • 2 jaja
 • 2 dl hladnog piva
 • 150 g brašna
 • ½ kašičice soli
 • još soli po ukusu
 • ulje za prženje

Bamije operite i dobro prosušite. Zasecite ih uzdužno. Trapist isecite na trakice debljine 4-5 mm. U zareze na bamijama ubacite po trakicu sira. Poređajte ih na tacnu i posolite.

Odvojite žumanca od belanaca. U belanca dodajte prstohvat soli i umutite čvrst sneg. Ostavite ga sa strane. Žumanca posolite, dodajte hladno pivo i umutite mikserom. Dodajte brašno i umutite testo malo gušće od testa za palačinke. Na kraju lagano, kašikom, umutite belanca (pazite da ne splasnu).

Zagrejte ulje, ali pazite da ne bude previše vrelo.

Bamije umačite u pohing, pa stavljajte na vrelo ulje. Okrećite tokom prženja. Pržene bamije još malo posolite i služite odmah

Slični postovi

4 Responses

 1. Vesna Nešić

  Volim bamije bez obzira što se gadim ljigavih stvari 🙂 Postale su egzotika na pijaci, jest da ih zovu ‘zeleni kavijar’ ali ipak im je samo cena takva. Kupim nekoliko za đuveč, moraću da se ‘otvorim’ jer je ovo fantastičan recept!

 2. Kako ovo dobro izgleda! Obožavam bamiju, ali je nisam pohovala. Ranije smo je i mi imali u bašti i svake godine ostavljali za seme, ali nam jedne godine nije nikla i od onda je više nemamo…Đuveč sa bamijom je savršen, uglavnom sam je tako koristila, mada sam još neka jela sa njom pravila.

 3. Volim bamiju i ima je ovde zelene i ljubičaste. I mi smo je jeli većinom u indijskim djuvečima i obavezan je sastojak (nama) u Gambo. Ali ova pohovana izgleda fantastično!

 4. Nikad u životu nisam vidjela u živo ovo povrće. Kod nas ih nema u vrtovima ni na tržnici ili ja nisam susretala…

Leave a Reply