MAĐARSKA ŠTRUDLA SA ORASIMA (Dios Beigli)

Jump to recipe

Madjarska strudla sa orasima

Mađarska štrudla sa orasima, poznata kao Dios Beigli ili samo Bejgli je definitivno najfinija štrudla koju sam jela. Razlog tome je posebno testo koje je negde između prhkog i dizanog. A posebnom ju čini i divna šara na površini…

Moraću ubuduće u nekoj svesci skicirati tekstove onda kad mi padnu na pamet. Najgore je kad sednem ispred monitora, imam sređene fotke, imam odličan recept koji jedva čekam da podelim, ali nemam reči. Besmisleno mi je da pišem nešto isprazno, reda radi. A pre dva ili tri dana sam imala nešto važno o čemu sam htela da pišem, ali sam zaboravila. Grrrr….

Mađarska štrudla sa orasim bejgli

Pa kad se ne sećam o čemu sam htela pisati, pisaću o ovoj finoj štrudli… 🙂

Uglavnom, Bejgli je veoma popularna štrudla u Mađarskoj. U većini pekara i poslastičarnica se može naći tokom cele godine, ali posebno je popularna za Božićne praznike. Najčešće se filuje orasima (dios), ali postoji i verzija sa makom.

Dios Beigli

Mađarska štrudla sa orasima je posebna zbog vrste testa koje se koristi.

Prema odnosu sastojaka, primetićete da je testo bliže prhkom, ali u sebi sadrži i kvasac. Sastojci u stvari veoma podsećaju na popularne Presburške kiflice koje se takođe najčešće filuju orasima. Tradicionalno, masnoća koja se koristi za testo bi trebala biti kombinacija svinjske masti i putera. Ja sam koristila samo puter, ali sigurno ću probati i verziju sa masti.

Mađarska štrudla sa orasima

Ova štrudla je prepoznatljiva i po šari na površini. Ovo se postiže tako što se štrudla najpre premaže žumancetom, a onda blago umućenim belancetom. Nakon toga, ostavi se da se sloj od belanaca blago prosuši, da bi mogao ispucati tokom pečenja.

Sudeći po autorima knjige Zingerman Bakehouse, ovaj recept potiče iz jedne poznate Budimpeštanske pekare.

Ako ste više za neku klasičniju verziju kolača sa orasima, tu je i Pita od oraha koju sam davno objavila i ima užasne fotke, ali sam kolač je stvarno sjajan.

Pozdrav! Ako želite da svake dve nedelje dobijate Novosti sa bloga, kao i da budete obavešteni o novim objavama, ostavite Vaš e-mail... 🙂

Ми не шаљемо нежељену пошту! За више детаља погледајте нашу политику приватности.

4 Responses

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.