SOK OD VIŠANJA

sok od višanja domaći

Recept za savršen domaći sok od višanja. Verujem da, nakon što isprobate ovaj recept, drugi vam neće nikada više trebati. 🙂

U današnjem ludom vremenu, posebno u ovoj našoj šašavoj zemlji kad se svi žalimo da nam nije dobro, najviše cenim ljude koji se umeju radovati. Volim ljude koji uprkos stvarnim problemima sa kojima se suočavaju, pronalaze nešto lepo u svakom danu i od srca se smeju.

recept za domaći sok od višanja

Takav čovek je moj dragi, stari đed Mićo o kom sam vam već pisala, a i pisaću još. Ni jedna nevolja (a bilo ih je, verujte) neće naterati mog đeda da kuka kako mu je život težak. Baš zato ga cela porodica toliko voli…

Jako slična osoba je i teta Živka, mama moje drugarice Marije.

Recept za sok od višanja sam baš od nje dobila.

Recept za domaći sok od višanja

Ja ne znam mnogo teta Živku. Srela sam ju svega nekoliko puta u životu, ali samo slušajući Marijine priče ostavila je ogroman utisak na mene. Stvarno joj se svašta dešavalo u životu. Brinula se o tolikim ljudima. Nesebično i požrtvovano. Čak i sada kada je već starija, brine o porodici svog sina iako bi trebalo biti obrnuto.

I nikada se ne žali. Kuva, sprema zimnicu, igra se sa unucima i uvek je vedra i nasmejana!

A pravi i najlepši sok od višanja na svetu… 🙂

Ako volite da spremate voće i povrće za hladnije dane, pogledajte moje recepte pod kategorijom Zimnica. Osim za sok, od višanja možete napraviti i sjajan džem po Majinom receptu.

Category: Recepti, Zimnica

Recept za domaći sok od višanja

  • višnje
  • šećer
  • 10 - 20 g limuntusa (1-2 kesice)
  • konzervans (po želji)
  1. Kod sastojaka za ovaj recept nisu navedene količine, jer svi ostali sastojci zavise od mase višanja.
  2. Višnje operite i ocedite. Možete ih očistiti od košpica, ali ja to ne radim. Stavite ih u veliku vanglu ili kantu i dobro rukama izgnječite. Važno je da osetite da je svaka izgnječena, da nijedna nije ostala cela. Kantu sa višnjama pokrijte čistom kuhinjskom krpom. Ostavite ih tako 2-3 sata da puste sok.
  3. Nakon tog vremena višnje dobro ocedite kroz gazu. Važno je da iscedite što bolje, da bi sok bio aromatičniji i da bi ga bilo više. Izmerite zapreminu isceđenog soka. Na svaki litar soka, dodajte 1 kg šećera. U tečnost dodajte i jednu ili dve kesice limuntusa (ako ste imali otprilike manje od 5 kg višanja stavite 1 kesicu, a za više, stavite 2 kesice). Promešajte, pokrijte krpom i ostavite da stoji 24h. Tokom ovog vremena povremeno promešajte da ubrzate rastvaranje šećera.
  4. Sledećeg dana dodajte 1 kesicu konzervansa. Ovo nije neophodno, ali ako će vam sok stajati duže (nekoliko meseci), a nemate mesta u zamrzivaču, bolje da ga dodate.
  5. Sok sipajte u čiste flaše i zatvorite. Razređujte sa vodom do željene jačine.
http://mimiskingdom.com/2018/08/sok-od-visanja/

 

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.