DEDA MRAZ HLEB

novogodišnji hleb u obliku Deda Mraza

Od vašeg omiljenog testa napravite ovaj Deda Mraz hleb. Sigurno ćete oduševiti mališane, a i odraslima ćete izmamiti osmeh na lice.

Mnogo me nervira to što u decembru tradicionalno imam najviše posla. Stvarno ne stignem da se posvetim praznicima i prazničnoj atmosferi onako kako bih želela. Nekada mi to uopšte nije ni bilo važno, ali sada znam koliko to raduje moje klince (a i mene, kad vidim njihovu radost). Baš mi je žao što sve obavimo nabrzaka.

Već mi spominju Kućicu od medenjaka koju smo jednom radili. Ili dekorisane keksiće. A ja stvarno ne znam kad bismo to mogli uklopiti u raspored.

Deda Mraz hleb postupak oblikovanja

Ili predivne Kornet jelkice. Keksiće sa prozorčićima… Ma ideja svakako ne manjka! 🙂

OK, sam me malo grize savest. Ima da pobegnem sa posla jedan dan. Baš me briga. 😉 Isak je od vikenda na raspustu. Ima da smislimo nešto.

Deda Mraz hleb je sjajna ideja za zajednički projekat. 🙂

Hleb u obliku Deda Mraza

Umesto recepta za testo koje sam ja navela, možete upotrebiti neko drugo, vama omiljeno. Bitan je oblik i igra. I da uključite mališane, obavezno. Ili ih bar iznenadite! 🙂

Category: hlebovi i slana peciva

Deda Mraz hleb - pravo praznično pecivo

 • 700 g brašna
 • – 300 – 350 ml mleka
 • 1 kesica suvog kvasca
 • 1,5 kašičica soli
 • 1 kašika šećera
 • 50 g putera
 • I još:
 • žumance za premazivanje
 • jestive prehrambene boje
 • 2 zrna suvog grožđa za oči
 1. Testo zamesite i pustite da naraste.
 2. Podelite ga na tri jufke jednake veličine. Od jedne napravite glavu, od druge kapu, a od treće deo od kog ćete napraviti bradu.
 3. Oblikujte glavu, a zatim i bradu prateći upustva na slikama.
 4. Deo za kapu podelite na manje delove od kojih ćete napraviti samu kapu, nos, brkove i bućku na kapi. Ponovo ispratite upustva sa slika.
 5. Deda Mraz je skoro gotov. Dva zrna suvog grožđa stavite kao oči. Žumanca pomešajte sa bojama koje želite da koristite i premažite odgovarajuće delove.
 6. Ispecite u rerni.

Напомене

Umesto prehrambenih boja možete koristiti i prirodne načine za bojenje testa. ja sam kapu Deda Mraza obojila sokom od cvekle koji sam pomešala sa žumancetom. Ipak, kupovnim prehrambenim bojama se dobije veći kontrast nakon termičke obrade.

http://mimiskingdom.com/2017/12/deda-mraz-hleb/

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.