GRČKA BAKLAVA

grcka baklava 1

U našoj porodici ubedljivo najbolju baklavu sprema baba Anđa, mamina tetka. Dugo nisam znala u čemu je tajna njene baklave (a nisam ni pitala, da budem iskrena), ali savršena je. Čak mislim da i mama koristi isti recept, ali joj baklava nikad ne bude tako dobra. Mamina je nekako preterano natopljena i nimalo krckava. Bar koliko se ja sećam jer ju baš dugo nije pravila…

Baba Anđa danas ima više od osamdeset godina i živi potpuno sama u malecnoj garsonjeri na Dušanovcu, u Beogradu. Život joj nije bio lak i igrom niza ne baš lepih slučaja, davno je izgubila supruga, svoje dece nikad nije imala (a želela je i mogla), a suprugovo dete iz prvog braka koje je odgojila od sitnih godina joj je nakon očeve smrti okrenulo leđa (i sa sobom ponelo svu imovinu, osim te garsonjere).

grcka baklava 2

Veoma teško podnosi samoću. Ponekad to krije, ali ponekad (sve češće), bol ju sustigne i zaplače…

Voleli bismo da nas češće obiđe, jer Pančevo zaista nije daleko od Beograda, ali znate već kako te stare bake gledaju na odlazak u goste. Kad dolazi, oseća neku čudnu potrebu da donese brdo voća, kafu, slatkiše i nekoliko poklona za decu. Penzija joj je užasno mala, pa ta poseta jednom ili (retko) dva puta godišnje bude pravi luksuz za nju.

Uglavnom, baba Anđa i dalje pravi svoju čuvenu baklavu, svake godine za svoju slavu. U goste joj dođu moji roditelji, njena sestra, a ponekad i ujak Branko. Ali, ona spremi kompletan ručak, sve po protokolu i 5-6 vrsta kolača. Sasvim sama, lagano. Jedan od kolača na trpezi je obavezno i baklava. Pošto gosti, naravno, ne mogu pojesti sve što je naspremala, ostatak hrane pošalje unucima svog brata i sestara…

***

Ovo nije recept za baba Anđinu baklavu, ali mene je podsetio na njen (mada, jednom ću tražiti i njen recept). Recept je iz mog omiljenog kuvara grčke kuhinje iz kog sam isprobala više od deset slatkiša i slaniša i svi su nam se jako dopali!

 

[recipe][recipename]GRČKA BAKLAVA[/recipename]

(adaptirani recept)

grcka baklava 1

– 150 g grubo mlevenih badema

– 150 g grubo mlevenih oraha

– 2 kašike šećera

– 1 kašičica mlevenog cimeta

– 1 pakovanje kora za pitu (500 g)

– oko 150 g istopljenog putera

– oko 30 celih karanfilića (odnosno onoliko koliko ima isečenih parčića baklave)

Sirup:

– 360 g šećera

– 2 kašike meda

– sok od 1 limuna

– 1 štapić cimeta

– 250 – 350 ml vode (zavisi koliko sočnu baklavu volite. Mi volimo da je krckavija, pa sam ja stavila 250 ml)

Uključite rernu da se greje na 180 °C.

Odmah napravite sirup. U šerpicu sipajte šećer, med, limunov sok i cimet, pa dodajte vodu. Stavite na ringlu da proključa uz mešanje, pa krčkajte 5-6 minuta. Sklonite sa šporeta i ostavite da se ohladi.

U jednoj posudi pomešajte bademe, orahe, šećer i cimet. Raspakujte kore i raširite celu gomilu na radnu površinu. Birajte tanje kore, pakovanje gde ih ima bar 16 komada. Dok radite kore možete prekriti lagano ovlaženom krpom da se ne isušuju.

Premažite dno tepsije (dimenzija oko 20 x 35 cm, klasična đuvečara u mom slučaju) istopljenim puterom, pa stavite prvu koru. U originalnom receptu piše da se kore iseku na dimenzije tepsije, ali ja to nikad ne radim već višak savijem ponovo, kao da je nova kora. Koru premažite puterom, pa stavite novu. Ređajte kore i premazujte ih sa puterom dok ne budete imali sloj od desetak kora. Rasporedite polovinu smese od oraha i badema, izravnajte površinu, pa stavite nove dve kore koje ćete premazivati puterom. Preko ovih kora rasporedite ostatak smese od oraha i badema, pa nastavite sa ređanjem preostalih kora iz paketa, premazujući svaku istopljenim puterom (uključujući i gornju).

Da biste bili sigurni da ćete ravnomerno rasporediti kore, najbolje je da odmah na početku odvojite dve za centralni sloj, a preostale podelite na dve jednake gomile.

Malim, oštrim nožem isecite kolač na rombove čija je stranica oko 6 cm. Lagano površinu kolača poprskajte vodom. Ovo će sprečiti kovrčanje površinske kore tokom pečenja. U sredinu svakog romba zabodite karanfilić. Baklavu pecite u zagrejanoj rerni 25 do 30 minuta dok lagano ne porumeni.

Vrelu, pečenu baklavu zalijte polovinom ohlađenog sirupa, pričekajte da se upije, pa sipajte ostatak. Ostavite da se skroz ohladi, pa služite.

[/recipe]

Pozdrav! Ako želite da svake dve nedelje dobijate Novosti sa bloga, kao i da budete obavešteni o novim objavama, ostavite Vaš e-mail... 🙂

Ми не шаљемо нежељену пошту! За више детаља погледајте нашу политику приватности.

10 Responses

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.