LISNATI TART SA BUNDEVOM I KOZJIM SIROM

Lisnati tart sa bundevom 1

Nedavno sam probala gulaš od puževa. Prvi put u životu… Obećala sam da ću probati i uradila sam to. Nije mi se dopalo. Ne znam da li je problem bio u samom gulašu (mislim da nije) ili u svesti da su to unutra puževi. U stvari, tada kada smo jeli i nije bilo strašno. Bar ne prva dva zalogaja. A onda je postajalo sve teže…

Lisnati tart sa bundevom 2

Uveče, kada je taj ručak već bio prošlost, sećanje na puževe u gulašu se vratilo svom snagom. Strefilo me odjednom! I onda mi je bilo loše. Ne stvarno, ali sama pomisao na taj gulaš je stvarala osećaj mučnine.

Sve je počelo sedam-osam dana ranije kada je Aca odlučio da proba puževe. Sve je lepo proučio na internetu. Video je da puževe treba oprati i sedam dana držati u čistoj kanti sa malo palente ili kukuruznog brašna. Svaki drugi dan ih je čistio, prao i stavljao novu palentu.

Lisnati tart sa bundevom 4

Onda je proučavao recepte. Ideja da samo barimo puževe sa vinom i belim lukom je bila suviše jeziva. Sama pomisao da uzimam sa tanjira jedan po jedan i viljuškom ili onom malom alatkicom vadim cele komade je bila suviše odvratna. Zato se odlučio za gulaš. Ipak, nije ih želeo seckati (mislim da bi to bila podnošljivija varijanta) već ih je stavljao cele (bez kućice).

I sve je napravio po propisu. I puno luka, malo vina, dugo dinstanje – ma sve kako treba. Ali svakim zalogajem ja sam sve više mislila na puževe. I više nisam mogla…

***

Ovaj tart nema nikakve veze sa puževima, ali danas su mi, nakon više od dve nedelje, opet pali na pamet i tu sede. Pomislila sam, ako ih prebacim u post, možda napuste moje sećanje. 🙂

A tart je odličan! Kozji sir i bundeva su moja omiljena kombinacija! Recept je objavljen i u časopisu Mezze, oktobar 2014.

[recipe][recipename]LISNATI TART SA BUNDEVOM I KOZJIM SIROM[/recipename]

Lisnati tart sa bundevom 1

adaptirani recept

[ingredient]

Brzo lisnato testo:

  • 225 g brašna
  • 225 g hladnog putera
  • ¼ kašičice soli
  • 120 ml ledene vode

Fil:

  • 750 g bundeve
  • 50 ml maslinovog ulja
  • šaka listova majčine dušice
  • 150 g tvrđeg, svežeg kozjeg sira
  • 40 g putera
  • 3 struka praziluka (samo beli deo)
  • 150 ml belog vina
[/ingredient] [instructions]

Najpre pripremite testo. Prosejte brašno u vanglu, dodajte so i pomešajte. U brašno dodajte hladan puter isečen na kockice i rukama, radeći brzo, utrljajte puter u brašno, ali tako da se i dalje osete pod rukom komadići putera. Zatim dodajte ledenu vodu i umesite kompaktno testo. Nemojte dugo mesiti, dovoljno je da se sastojci povežu u čvrstu loptu. Testo oblikujte u disk, umotajte u providnu foliju i ostavite 20 minuta u frižideru. Nakon tog vremena testo razvijte na pobrašnjenoj podlozi u pravougaonik debljine oko 1,5 cm. Kraće krajeve pravougaonika preklopite ka sredini, pa ponovo sve preklopite da se formira četveroslojni pravougaonik. Opet uvijte u foliju i ostavite 20 min u frižideru. Ceo proces razvijanja i preklapanja ponovite još dva puta. Gotovo testo uvijte u providnu foliju i ostavite u frižideru do upotrebe.

Zagrejte rernu na 180 ºC. Očistite bundevu, isecite na kriške i rasporedite ih po plehu obloženom papirom za pečenje. Poprskajte bundevu uljem, sitno seckanom majčinom dušicom, pa posolite i pecite oko 30 minuta, dok ne omekša. Pečene kriške bundeve ostavite sa strane.

Zagrejte puter u tiganje, pa dodajte beli deo praziluka isečen na tanke kolutove. Dinstajte uz povremeno mešanje dok ne omekša, 10 do 15 minuta. Dodajte vino i dinstajte još malo dok ne ispari. Posolite po ukusu i ostavite da se prohladi.

Testo razvijte na komadu papira za pečenje u veliki krug. Izbockajte ga viljuškom, pa rasporedite praziluk, ostavljajući slobodnu ivice širine 2 cm. Preko praziluka nežno rasporedite kriške pečene bundeve, a preko bundeve usitnite kozji sir. Lagano savijte slobodne ivice tako da drže fil.

Tart pecite u rerni zagrejanoj na 200 ºC oko 25 do 30 minuta.

[/instructions] [/recipe]

Pozdrav! Ako želite da svake dve nedelje dobijate Novosti sa bloga, kao i da budete obavešteni o novim objavama, ostavite Vaš e-mail... 🙂

Ми не шаљемо нежељену пошту! За више детаља погледајте нашу политику приватности.

3 Responses

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.