PUDING OD TAPIOKE SA VIŠNJAMA

Puding od tapioke 1

Pre nekoliko godina tapioka je bila pravi hit. Na sve strane su se pojavljivale kombinacije sa različitim vrstama voća ili čokoladom. Ta pompa je trajala nekoliko meseci, pa je prestala. Ali, meni je i dalje zanimljiva nekako žvakasta tekstura ovog pudinga. A na moju radost, puding od tapioke je oduševio i Ićka. Kada ga dobro rashladite dobićete sjajan letnji desert.

Perlice tapioke se dobijaju od korena jedne severno brazilske biljke (Manihot esculenta). Perlice prisutne na našem tržištu (mada ih nije baš lako naći) su bele i sitne, ali postoje i krupne, smeđe perle koje se koriste za pravljenje azijskih slatkiša i popularnih napitaka.

Puding od tapioke 2

Po svom hemijskom sastavu, perlice su čist skrob. Nikako ne spadaju u zdravu hranu, ali ni u nezdravu. One su samo odličan zgušnjivač. Pre upotrebe se obavezno potapaju u vodu na nekoliko sati pri čemu bubre. Ne sadrže ni masti ni proteine. Puding koji se dobije njihovim kuvanjem u mleku je prilično neutralnog ukusa i zato se i obogaćuje raznovrsnim voćnim prelivima. Ja sam ovaj put upotrebila naše, domaće višnje, ali divan je i u bilo kojoj drugoj kombinaciji.


Želela bih samo da se zahvalim dragoj Dilajli koja mi je poslala tapioku jer je negde, u nekom komentaru uočila da se žalim da ju nemam gde nabaviti. Blog mi je doneo divne ljude! Dilajla, puno ti hvala! 🙂

[recipe][recipename]PUDING OD TAPIOKE SA VIŠNJAMA[/recipename]

Puding od tapioke 1

Puding:

– 2 dl perlica tapioke

– 1 l mleka

– 1 kesica vanil šećera

– 4-5 kašika šećera

Preliv:

– 400 g očišćenih višanja

– 1 dl crnog vina

– 1/2 kašičice cimeta

– 3-4 kašike šećera (zavisi koliko su višnje slatke)

– 1 kašičica gustina

Perlice tapioke prelijte sa dosta vode i ostavite da bubre 1 sat. Nakon tog vremena ih procedite i prebacite u mleko. Kuvajte oko 8 minuta nakon početka ključanja, tj. dok se masa ne zgusne. Pred kraj kuvanja dodajte šećer i vanil šećer. Sve vreme kuvanja mešajte, jer kad počne zgušnjavanje perlice se hvataju za dno posude. Vreo puding rasporedite u pripremljene posudice i ostavite da se prohladi.

Dok se puding hladi pripremite preliv. Višnjama dodajte vino, šećer i cimet i krčkajte 5-6 minuta. Kašičicu gustina razmutite u malo vode i dodajte višnjama, pa kuvajte još 2-3 minuta. Masa će se samo malo zgusnuti, ali ne treba da bude jako gusta, kao puding. Višnje rasporedite preko prohlađenog pudinga od tapioke.

Ostavite sve da se dobro rashladi, pa poslužite. [/recipe]

 

Pozdrav! Ako želite da svake dve nedelje dobijate Novosti sa bloga, kao i da budete obavešteni o novim objavama, ostavite Vaš e-mail... 🙂

Ми не шаљемо нежељену пошту! За више детаља погледајте нашу политику приватности.

4 Responses

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.