PITA SA INTEGRALNIM PIRINČEM I BUKOVAČAMA

Pita-sa-integralnim-pirincem2

Pita sa pirinčem, i to integralnim, sa bukovačama je sjajan, zasitan i zdrav ručak bez mesa. Zahteva malo planiranja unapred, ali malo aktivnog rada.

Teško  mi je da poverujem da neki ljudi ne vole gljive. Znam da ima takvih, i to mnogo, ali ja to i dalje teško razumem. To verovatno ima veze sa činjenicom da sam odrasla u porodici u kojoj su se vrganji, lisičarke, sunčanice ili rudnjače jele bar jednom nedeljno. Posebno tokom sezone. Mada, deo se uvek sušio, a ostatak išao u zamrzivač, pa ih je uvek bilo na meniju.

Ima nešto posebno u gljivama. Posebno divljim… Neki ukus šume i prirode koji retko koja namirnica poseduje. Još ako ste ih sami ubrali… Kao vrganj koji ste pronašli dobro kamufliran ispod šumskog lišća. Pažljivo ga odsečete (jer je podzemni deo dobro ostaviti u zemlji da bi ubrzo izrastao novi primerak), stavite u korpicu i nosite kući… A onda ga izdinstate i pripremite sa jajetom…

Pita-sa-intgralnim-pirincem1

Danas retko jedem vrganje. Nemam naviku da ih kupujem jer su dosta skupi (mada, ta cena je opravdana s obzirom na trud gljivara da ih pronađu), a Kordun i moje šume su suviše daleko. Dinca je sve starija i nema snaga da ide u berbu. Ostaje mi pijaca i ono što tamo ima – bukovače i šampinjoni. Nisu ni oni loši… Kad nema boljih… 🙂

Pita sa integralnim pirinčem i bukovačama nije mnogo obećavala.

Ali nas je BAŠ oduševila i često je na našem stolu. Za sve one kojima meso nije neophodno za ručak, a vole pite, dobri predlozi su i Empanada ili Hortopita.

 

[recipe][recipename]PITA SA INTEGRALNIM PIRINČEM I BUKOVAČAMA[/recipename]

Pita-sa-integralnim-pirincem3

[ingredient]

200 g integralnog pirinča

250 g odmrznutih ili svežih bukovača

5 g suvih vrganja

1 manji struk praziluka

2 čena belog luka

3-4 kašike maslinovog ulja

2 jaja

1 kašičica morske soli

150 g feta sira

150 ml kisele pavlake

origano

susam za posipanje

[/ingredient] [instructions]

Dan ranije potopite integralni pirinač u vodu. Ovim ćete skratiti kuvanje pirinča, ali i značajno povećati njegovu hranjivu vrednost.

Natopljeni pirinač isperite, pa ga skuvajte u svežoj, slanoj vodi da omekša (15 do 20 minuta). Procedite ga i ostavite sa strane da se prohladi. Potopite suve vrganje u malo mlake vode.

Oblođite okrugli pleh prečnika 25-26 cm papirom za pečenje. Uključite rernu da se greje na 200°C.

Na maslinovom ulju prodinstajte praziluk iseckan na kolutove oko 5 minuta. Na praziluk dodajte iseckane bukovače pa dinstajte još 15 do 20 minuta uz dodatak morske soli. Dodajte sitno seckan beli luk i držite sve na vatri još 2-3 minuta. Sklonite sa šporeta pa dodajte proceđene i sitno iseckane suve vrganje. Masu od gljiva i praziluka dodajte kuvanom pirinču i sve dobro izmešajte.

Posebno napravite smešu od jaja, sira, pavlake i origana. Toj masi dodajte masu od bukovača i pirinča i sve lepo izmešajte.

Pripremljenu smesu sipajte u pripremljeni pleh, obilno pospite susamom i pokrijte aluminijumskom folijom. Pecite oko 25 minuta. Nakon tog vremena skinite foliju i pecite još petnaestak minuta.

Pečenu pitu ostavite u plehu dok se ne ohladi, pa ju tek tada, blago prohlađenu secite.

[/instructions] [/recipe]

Pozdrav! Ako želite da svake dve nedelje dobijate Novosti sa bloga, kao i da budete obavešteni o novim objavama, ostavite Vaš e-mail... 🙂

Ми не шаљемо нежељену пошту! За више детаља погледајте нашу политику приватности.

11 Responses

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.