Sendvič keksi sa šargarepom

Mekani, više kolačići nego keksi, sa mnogo finih začina i nežnim filom od krem sira…


Znate, kad imate baštu neke prosečne, normalne veličine, krajem leta i tokom jeseni kad počne ubiranje plodova možete naići na jedan neočekivan problem. Posebno ako je vaša porodica mala… Treba potrošiti sve što ste uzgojili. Jer, čak i ako (u krajnjem slučaju) dođe do toga da je nešto propalo i mora se baciti, teže je baciti ono što ste uzgojili nego kupljeno. I strašno me grize savest zbog tog povremenog, veoma retkog, ali ipak prisutnog bacanja… 🙁

Danas je mama počupala praziluk iz bašte. I dala svakoj od nas deo. Ali, sve vreme dok smo ga čistile, gunđala je, sasvim opravdano, jer smo zakasnili sa čupanjem. Pun je crvića… Neočekivano toplo vreme u novembru je dovelo do toga. Poludele smo dok smo sve očistile (ne garantujem da se neki crvić nije negde sakrio, među onim sabijenim listovima). ‘Dobro, reci mi koliko si ga ti puta koristila od kako mu je počela sezona, krajem avgusta?’, pitala me. ‘Dva puta.’, tiho sam rekla… Eto, samo dva puta…

A tako je i sa drugim povrćem. Jer tata gaji toliko vrsta, a nas je samo troje i ne možemo sve pojesti. Prošle godine je slično bilo sa šargarepom. Bila je fenomenalna! Onako grbava, ćoškasta i ukusna! Ali, najveći deo je završio u zamrzivaču, a onda se desilo da sam na to zamrznuto zaboravila (to mi se redovno dešava). I bude mi tako žao jer tati u ovim godinama više nije baš lako pleviti, kopati, saditi i sejati… Naša pomoć je mala jer ne stižemo… Šargarepa je dosta komplikovana za uzgoj. Podložna je raznim bubicama i teško je dobiti manje-više prave i krupne primerke.

Inače, šargarepa je sjajna biljka koja se koristi u ishrani ljudi hiljadama godina! Pre ove kultivisane, koristila se divlja šargarepa na koju ste sigurno nailazili na livadama. Jestivi su joj i listovi i mogu se kombinovati na različite načine u slanim jelima. No, da ne dužim više… 🙂 O šargarepi više pročitajte u časopisu Mezze, novembar 2013., a i ovi keksići su objavljeni u istom broju.

SENDVIČ KEKSI SA ŠARGAREPOM

SASTOJCI:
Za kekse:
          160 g smeđeg šećera
          100 g belog šećera
          225 g omekšalog putera
          2 jaja, sobne temperture
          1 kašičica ekstrakta vanile
          300 g brašna
          1 kašičica sode bikarbone
          1 kašičica praška za pecivo
          prstohvat soli
          1 kašičica mlevenog cimeta
          prstohvat sveže mlevenog muskatnog oraščića
          ½ kašičice đumbira u prahu
          160 g ovsenih pahuljica
           150 g sitno rendane šargarepe
          100 g kandiranog ananasa
Fil:
          40 g omekšalog putera
          150 g krem sira, oceđenog od eventualnog viška tečnosti
          180 g šećera u prahu
          1 kašičica arome vanile
IZRADA:
Najpre napravite fil. U činiji mikserom na srednjoj brzini sjedinite sir i puter, pa postepeno dodavajte šećer u prahu. Miksajte dok ne dobijete glatku masu. Na kraju umutite i aromu vanile. Veoma je važno da svi sastojci budu sobne temperature, da bi se lepo sjedinili. Dobijeni fil ostavite u frižider dok kesići ne budu gotovi.
Uključite rernu da se greje na 180ºC. Obložite dva pleha od rerne papirom za pečenje.
U plastičnoj vangli miksajte puter i obe vrste šećera dok ne dobijete vazdušastu masu, oko 3 do 4 minuta. U ovu masu dodajte jaja i aromu vanile, pa miksajte još malo dok se masa ne ujednači.
Posbno prosejte brašno, pa mu dodajte sodu bikarbonu, prašak za pecivo, so, cimet, muskatni oraščić i đumbir. Promešajte varjačom da se sve sjedini. Postepeno dodavajte brašno u masu od putera, muteći mikserom pomoću nastavaka za testo dok se ne sjedini. U ovu masu dodajte ovsene pahuljice, kandirani ananas i šargarepu. Još jednom sve kratko izmutite. Dobijeno testo stavite u frižider  na bar 1h.
Od testa pravite kuglice veličine oraha i ređajte ih na pripremljene plehove. Kad popunite jedan pleh keksićima, stavite ga u frižider na bar 20 minuta. Pecite keksiće, direktno iz frižidera, 12 do 15 minuta. Gotove keksići prebacite zajedno sa papirom za pečenje na žicu i ostavite da se ohlade. Ohlađene spajajte pripremljenim filom.

Pozdrav! Ako želite da svake dve nedelje dobijate Novosti sa bloga, kao i da budete obavešteni o novim objavama, ostavite Vaš e-mail... 🙂

Ми не шаљемо нежељену пошту! За више детаља погледајте нашу политику приватности.

33 Responses

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.