Gost na blogu – Lidijini (meksički) vege burgeri

Nedavno, na okupljanju food blogera na Adi sam napokon upoznala Lidiju, devojku koja se krije iza bloga Gopi and Spice. Najviše od svega, kod Lidije me oduševio njen zarazan, spontan i nekako baš srdačan – smeh! Dugo se nisam tako lepo smejala kao tog dana, a Lidija je dobrim delom zaslužna za to. A osim što je vesela, ona sjajno kuva i vodi Gopi Yoga Centar… Danas je moj gost na blogu i prepuštam joj post… 🙂



Još pre nego što sam počela sa svojim blogom, bila sam opasno navučena na kulinarske blogove i nekako zamisljala sve te ljude kao super zvezde sa nadljudskim sposobnostima kuvanja i supermoćima kao što su fotografija i stilizovanja hrane. Ono što me je stvarno pokrenulo jeste kada sam shvatila da postoje i domaći blogovi i da njih vode pravi ljudi, smrtnici čak, koji su se mahom samopodučavali vođeni svojom strašću i ljubavlju prema tome, koji to rade podjednako dobro. To nije umanjilo njihov status superheroja u mojim očima. To su prvenstveno bile Mezze dame i kad sam objavila svoj prvi recept, sa svojom prvom fotografijom cilj mi je bio da nekad postanem dobra u tome kao one.

I kako sam objavljivala recept po recept po neka od tih dragih dama se javljala da iskaže svoju podršku i ja sam se svaki put osećala kao da je dosla otprilike Madona i pohvalila ono što sam spremila. Jedna među njima je bila uvek nekako posebno nežna i uvek sam, čak i u kratkim i jednostavnim porukicama osećala baš neku duboku nežnost i pravi podsticaj. 
Milkica i ja smo prve emailove razmenile kada smo se dogovarale oko prve blogerijade na koju sam ja ikad bila pozvana. Ja sam bila prestravljena da dođem među sve te kulinarske bogove i to sam joj rekla, a ona se baš svojski i velikom pažnjom, koju iskreno nikad ne bih očekivala, potrudila da me opusti i objasni je sve u redu i da me ama baš niko neće pojesti i tu se već nekako izdvojila u mojim očima. Kad smo se pre par meseci upoznale taj susret je samo potvrdio ono što sam očekivala 🙂 I ja sam dobila nekako instant prijatelja, velikog otvorenog srca i tople naravi.
A zamislite kako sam se tek osećala kad me je pitala da joj budem gost na blogu. Od svog prvog posta sam se potajno nadala da će me neko pozvati.:)  Joooj kao da me je ona Madona od malopre pitala da pevamo duet 🙂
Poželela sam da spremim nešto posebno, nisam sigurna da to moje fotografsko umeće dovoljno dočarava, ali budite uvereni da je beskrajno ukusno i da je pripremljeno sa puno puno pažnje, ljubavi i pažljivog odmeravanja radi postizanja lepe harmonije ukusa. 
Ja ne jedem meso, ali nisam onaj vegetarijanac kome je dovoljno da pojede 3 travke i tvrdi kako su beskrajno ukusne. Volim bogat i pun ukus i ovi burgeri su baš takvi, pravi comfort food koji će vam povećati nivo nežnosti u krvi 🙂

VEGE BURGERI SA PASULJEM

 

Sastojci:

  •  400 gr različitih vrsta pasulja (ja sam koristila šareni i braon pasulj)
  • 100 gr prezli + još malo za posipanje
  • 3 kašike maslinovog ulja
  • 1 kašika semena korijandera
  • 1 čen belog luka
  • 1 manja glavica crvenog luka
  • 10ak listića peršuna
  • 2 kašike limunovog soka
  • so, biber i čili po ukusu
  • aleva paprika
  • lepinjia, avokado, paradajz, crveni luk i kisela pavlaka za serviranje
IZRADA:
Pasulj može da bude iz konzerve. Ako ga sami spremate, natopite ga noć pre spremanja u vodi, ujutru promenite vodu i kuvajte dok zrno ne postane meko (oko sat vremena, ali zavisi od vrste pasulja). Procedite i prebacite u blender. Dodajte prezle, maslinovo ulje, korijander, peršun, beli i crni luk. Izmiksajte dok smesa ne postane glatka. Probajte i dodajte so, biber i čili po ukusu. Ako imate utisak da je smesa previše retka dodajte još malo prezli.
Oblikujte kuglice i spljoštite ih na radnoj površini koju ste posuli prezlama i alevom paprikom.
Ispržite na malo maslinovog ulja na srednjoj vatri  3-4 minuta s jedne i 3-4 minuta sa druge strane.
Lepinju premažite kiselom pavlakom, poslažite avokado na avokado stavite pljeskavice i još malo kisele pavlake i par kolutića crvenog luka.
Prijatno 🙂                                                 

Pozdrav! Ako želite da svake dve nedelje dobijate Novosti sa bloga, kao i da budete obavešteni o novim objavama, ostavite Vaš e-mail... 🙂

Ми не шаљемо нежељену пошту! За више детаља погледајте нашу политику приватности.

15 Responses

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.