Keksići sa matičnjakom

Nedavno sam prvi put pravila pohovane cvetove zove. Napravila sam smesu sličnu onoj za palačinke, ali sam dodala i malo arome vanile. Ne može biti jednostavnije ni brže. A zova je svojom intenzivnom aromom sa daškom vanile ispunila celu prostoriju.


Intenzivno aromatične biljke, posebno one sa cvetnom ili citrusnom aromom nisu samo začin koji u maloj količini daje šmek jelu. Dodate u većoj količini nekim jednostavnim sastojcima mogu im u potpunosti promeniti ukus i dati neku novu dimenziju. Ali, to su obično biljke koje ili volite ili ne volite. Nema sredine…

 

Jedna od takvih biljaka je i matičnjak o kom sam već pisala. Njegova citrusna aroma je veoma intenzivna i posebno pogodna kao dodatak slatkišima. Imam u planu da probam napraviti i sok od matičnjaka, mada me malo plaši činjenica da ima umirujuće dejstvo (što i nije tako loše u nekim situacijama, zar ne? :)). Često se kombinuje sa jagodama, mada mi se čini da ga ja stavim uvek suviše malo, pa se njegova aroma jedva oseti. S obzirom da raste intenzivno i da se veoma brzo širi (matičnjak, nana i čičoka se moraju strogo držati pod kontrolom) moram smisliti što više načina za upotrebiti ga.

O matičnjaku sam dosta pisala u časopisu Mezze, maj 2013. U tom broju je objavljen i recept za ove zaista fine keksiće. Ideju sam pronašla u ovoj knjizi, u kojoj autorka u isto testo dodaje i lavandu ili mirisne ljubičice. Moram vam skrenuti pažnju i na recept za Sunčani čaj objavljen u istom broju Mezze magazina. Jedna od metoda ekstrakcije etarskih ulja i drugih komponenti iz biljaka je maceracija koja se radi sa vodom sobne temperature. Ova metoda se ne može primeniti podjednako uspešno za sve biljke, ali za matičnjak može. Prelijete gomilu svežih listova sa vodom i ostavite nekoliko sati na sunčanom mestu. Nakon tog vremena ih procedite, zasladite po želji i eto osvežavajućeg napitka. Isto možete uraditi i sa nanom.

Na ovim slikama je moja slatka sestričina Tera. Tada je bila još bebac kome je bio potreban oslonac da bi se kretao. Zato vam donosim i njenu novu sličicu, da vidite kako je sad velika devojčica. 🙂

 

KEKSIĆI SA MATIČNJAKOM


SASTOJCI (za petnaestak keksića):

 

Keksići:
– 75 g putera (sobne temperature)
– 75 g šećera (i još malo za posipanje)
– 1 jaje
– 1 kašičica arome vanile
– 210 g brašna
– 1 kašika sitno seckanih svežih listova matičnjaka (može i više)

 

Fil:
– 80 g bele čokolade
– 10 g putera
– 1 kašičica sitno seckanih listića matičnjaka

 

IZRADA:

 

Najpre napravite keksiće. Uključite rernu da se greje na 180C. Obložite veliki pleh od rerne papirom za pečenje.

Mutite puter i šećer mikserom dok masa ne posvetli i postane penasta. Dodajte aromu vanile i jaje i nastavite sa mućenjem na najvećoj brzini. U ovu masu dodajte seckane listiće matičnjaka, a zatim postepeno dodavajte brašno dok sve ne potrošite.

Od dobijenog testa oblikujte rukama kuglice veličine manjeg oraha. Svaku kuglicu malko spljoštite i slažite ih na pripremljeni pleh. Kad ih sve oblikujete, pospite ih sa malo šećera koji će kasnije fino krckati pod zubima.

Pecite keksiće 10 do 15 minuta tj. dok ne počnu dobijati boju.Pečene  kekse izvadite iz rerne, prebacite na rešetku i ostavite da se ohlade.

Za fil istopite belu čokoladu sa puterom. Kada se masa počne hladiti, dodajte sitno seckane listiće matičnjaka. Pre nego što se fil skroz stegne, namažite jedan keksić, pa spojite sa drugim.

 

Pozdrav! Ako želite da svake dve nedelje dobijate Novosti sa bloga, kao i da budete obavešteni o novim objavama, ostavite Vaš e-mail... 🙂

Ми не шаљемо нежељену пошту! За више детаља погледајте нашу политику приватности.

15 Responses

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.