Kus-kus salata sa tikvicama

Svakog proleća, mesecima čekam tikvice i tokom aprila skoro svaki dan proveravam da li su dovoljno velike za berbu, a kad se napokon pojave slabo ih iskoristim. Koristim ih ja i to dosta, ali zaboravim na sve one nove kombinacije i recepte koje sam primetila dok ih nije bilo… Sem toga, kod tate u bašti ih bude toliko da je nemoguće sve potrošiti, pa čak i da ih jedete svaki dan… Mama jedan deo izrenda i stavi u zamrzivač, ali ja nisam nešto presrećna tim rešenjem. Takve iz zamrzivača mogu staviti samo u neki paprikaš ili tako nešto… Moraću potražiti neki bolji način čuvanja. Možda neki čatni? Hm… Što da ne?

kus-kus salata sa tikvicama 1

Jedan od zaista odličnih načina za pripremu tikvica (a i većine ostalog povrća) je pečenje u rerni. Povrće isečete na kriške, složite u jednom sloju na pleh, pospete krupnom morskom solju i maslinovim uljem i pečete dok ne omekša. Po želji, pospite i raznovrsnim začinima. Od ovako pečenog povrća možete napraviti krem čorbu, namaz (na primer ovaj), salatu…

Ako u salatu, osim povrća, dodate i neke žitarice, dobićete pravi letnji, brzinski obrok. Posebno ako koristite kus kus koji je spreman za jelo nakon desetak minuta.

kus-kus salata sa tikvicama 2

Inače, kus-kus je jako, jako skup kod nas. 🙁 Gde god da ga pronađete, papreno ćete ga platiti, nažalost. Najbolje je da vam ga neko donese sa letovanja, iz Tunisa, Turske ili Egipta. Pakovanje od 1kg tamo košta oko 1 euro. A traje, pa bar nekoliko obroka…

Ovaj recept je objavljen u časopisu Mezze, jul/avgust 2012. Ovih dana je izašao i novi letnji dvobroj krcat zanimljivim sadržajima. Dobili smo i pojačanje! Pridružila nam se Zoka sa bloga My pans and pots. 🙂 Zoko, dobrodošla!

naslovna550px

Još da napomenem da sam imala predivnu priliku da 30og juna zajedno sa još devet blogerki kuvam u profesionalnoj kuhinji restorana Đeram, u Beogradu. 🙂 Zaista odlična ideja organizatora! Sam restoran je zaista jako lep i prijatan, a, sudeći po meniju, hrana sezonska i obećavajuća… Više o ovom događaju pročitajte kod Zoke i Tanje, uz napomenu da dobro pogledate fotke! Videćete na njima kako smo se sjajno zabavljale i kako nam je divno bilo. Adresa restorana je Đakovačka 1, a telefon na koji možete napraviti rezervaciju je 061/2562-630. Posebno hvala Srđanu, glavnom kuvaru i vlasniku restorana i Srećku, drugom kuvaru koji su veoma uspešno izašli sa nama na kraj i baš se trudili da nam pomognu. Hvala i Jovani koja je ovo sve organizovala! 🙂 Ja sam u restoranu pravila Integralne galete sa breskvama, i nadam se da će one uskoro osvanuti na blogu…

KUS-KUS SALATA SA TIKVICAMA

Za ovu salatu je najvazniji odnos kus-kusa i vode. Količina ostalih sastojaka možete i povećati ili smanjiti po ukusu.
 
SASTOJCI:
 – 250 ml kus-kusa
 – 500 ml vode
 – 400 g očišćenih tikvica
 – 1 manji svežanj sveže nane
 – morska so
 – 3-4 čena belog luka
 – nekoliko kašika maslinovog ulja
 – sok od ½ limuna
 – 200 g feta sira
 – 50 g semenki suncokreta
 –¼ kašičice kurkume (nije obavezno)
 – biber, so
IZRADA:
Sipajte kus-kus u činiju sa poklopcem. Vodu zagrejte do ključanja, pa vrelom vodom prelijte kus-kus. Promešajte i poklopite. Ostavite da stoji tačno 10 minuta, da kus-kus upije vodu. Ako stoji duže, postaće lepljiv.
Nakon 10 minuta nabubreli kus-kus raširite po nekoj tacni da se malko prosuši i ohladi.
Uključite rernu na 220C. Obložite veliki pleh od rerne papirom za pečenje.
Tikvice operite i po potrebi očistite. Isecite ih na ploške debljine 0,5 cm. Složite ih po pripremljenom plehu (pazite da se kriške ne preklapaju). Po tikvicama pospite sitno seckanu nanu i morsku so. Poprskajte maslinovim uljem. Stavite u zagrejanu rernu i pecite dok ne omekšaju. Pečene tikvice izvadite iz rerne i ostavite da se ohlade.
U malo veću činiju prebacite ohlađen kus-kus. U njega dodajte tikvice iseckane na kockice, seckani ili izdrobljeni feta sir, sitno seckan beli luk i suncokretove semenke. Sve lagano, ali temeljno promešajte.
Posebno izmešati maslinovo ulje, limunov sok, biber, so i kurkumu. Ovim dresingom prelijte salatu i opet dobro izmešajte.
Ostavite u frižider na minimun 1 h da se ukusi fino spoje.

Pozdrav! Ako želite da svake dve nedelje dobijate Novosti sa bloga, kao i da budete obavešteni o novim objavama, ostavite Vaš e-mail... 🙂

Ми не шаљемо нежељену пошту! За више детаља погледајте нашу политику приватности.

26 Responses

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.