Američka kupus salata (Coleslaw)

Ja i kupus smo oduvek na Vi. Odrasla sam u porodici i u kraju gde je kupus namirnica broj 1 (ne baš broj jedan, ali tu je negde, uz pasulj i krompir) i uvek sam ga MORALA jesti. I to baš MORALA, a ne htela, želela, volela… Slušala sam milion priča kako je kupus zdrav, pun vitamina C, ma čudo jedno… Ali, ne vredi. Sa sarme sam uvek skidala kupus i jela samo nadjev.

američka kupus salata (coleslaw) 1

Dala sam sebi zadatak da zavolim ovo povrće…

U stvari. zadatak je da zavolim kupus u termički obrađenom obliku. Svež kupus volim. Kupus salatu volim. Kiseli kupus volim onako, srednje… Prolećne rolnice volim i to puno… A već neko vreme jako, jako volim kupus kratko dinstan sa soja sosom i kikirikijem. Eto, kad bolje razmislim, situacija i nije tako loša. Ima kupusa u mojoj ishrani. 🙂

Recept za čuveni Coleslaw sam uzela iz odlicne knjige ‘Martha’s American Food’ Marte Stjuart. Pošto nemam TV, jako malo znam o tim čuvenim TV kuvarima i ličnostima, pa o njima ne mogu suditi po emisijama i slavi. Znam da Marta ima dosta obožavalaca i dosta onih koji ju nikako ne vole. Mene je ova njena knjiga zaista oduševila jer je jasna, pouzdana i precizna, a dosta sam i naučila o američkoj kuhinji.

Malko drugačiji recept za Coleslaw pogledajte kod Jelene. Ona je ovu salatu servirala kao deo tipičnog ručka američkog Juga, koji vam preporučujem.

američka kupus salata (coleslaw) 2

(izvor recepta)

SASTOJCI:

– 1 kašika rustičnog senfa
– 1 kašika jabukovog sirćeta
– 1 kašika limunovog soka
– 1/2 šolje majoneza
– 1/4 šolje kisele pavlake
– so, biber
– 1 kašičica šećera
– 1 manja glavica kupusa, seckana na tanke rezance ili izrendana
– 2 veće šargarepe
– 1/2 glavice luka

IZRADA:

Pomešajte sastojke za dresing: senf, sirće, limunov sok, šećer, majonez i kiselu pavlaku žicom za mućenje. Dodajte so i biber.

U većoj činiji izmešajte kupus, očišćenu šargarepu izrendanu na krupno rende i sitno seckan luk. Dodajte dresing i lagano izmešajte da se dresing ravnomerno rasporedi.

Ostavite salatu u frižideru oko 1h da malo omekša i upije dresing.

Pozdrav! Ako želite da svake dve nedelje dobijate Novosti sa bloga, kao i da budete obavešteni o novim objavama, ostavite Vaš e-mail... 🙂

Ми не шаљемо нежељену пошту! За више детаља погледајте нашу политику приватности.

32 Responses

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.