Čokoladna baklava

Mnogo volim sirupaste slatkiše… Čini mi se, čak i previše…Naravno da znam da nisu zdravi. Gde bi toliki šećer i bio zdrav? Ali, neodoljivi su, bukvalno… Imam čitav spisak orijentalnih slastica koje planiram isprobati. Npr. nikad nisam ni pravila, ni probala čuveni kadaif. Ili baklavu sa pistaćima… Ma, svašta nešo divno postoji….

Čokoladna baklava 1

Kod baklave volim kad je istovremeno i sočna i krckava. Nikako mi se ne dopada kad je cela mekana. Čim sam kod Tanje videla recept za Rolovanu baklavu, učinilo mi se da je baš onakva kakvu volim, a i zanimljiva je izrada.  Krenula sam od njenog recepta, ali sam ga malo izmenila. U stvari, silno sam želela da probam baklavu sa čokoladom (hm, još šećera… :)). A i volim kad u sirupu ima puno limuna. I tako sam na kraju došla do ovog recepta koji se nama jako, jako dopao…

Za rolovanje baklave sam koristila tanku oklagiju koju mi je tata napravio.

Čokoladna baklava 2

SASTOJCI:

Sirup:
– 450 g šećera
– 350 ml vode
– 1 limun
– 3 mahunice kardamoma

Baklava:
– 500 g tankih kora za pite
– 100 ml ulja
– 350 g oraha
– 100 g cokolade

Čokoladna baklava 3

IZRADA:

Orahe sameljite u blenderu ili multipraktiku samo kratko da budu grubo mleveni. Izrendajte cokoladu (mozete koristiti bilo koju – mlecnu, tamnu, za kuvanje…). Pomesajte cokoladu i orahe.

Pripremite pleh (moj je dimenzija 25×35 cm). Za svaku rolnu će vam trebati po dve kore.

Stavite jednu koru na podlogu i premažite ju uljem. Pospite smešom oraha i čokolade, ali ostavite sa kraćih strana kore po 5-10 cm prazno. Duž jedne od kraćih ivica stavite oklagiju (ili deblju iglu za pletenje) i urolajte koru zajedno sa oklagijom. Sad uzmite drugu koru i premažite ju uljem. Na njenu kraću ivicu postavite urolanu prvu koru (sve sa oklagijom) i opet sad sve zajedno urolajte. Namreškajte ovaj rolat povlačeći oba kraja ka sredini oklagije. Kad namreškate koliko možete (zavisi i od debljine kora) lagano svucite sa oklagije i stavite u pleh. (Kod Tanje imate slike postupka).

Nastaviti ovako dok ne potrošite sve kore (meni je čak ostalo malo mesta u plehu). Dobijene rolate isecite na komade željene veličine. Na kraju dobijene rolnice premažite uljem. Pecite u rerni zagrejanoj na 180C oko 45 minuta.

Dok se baklava peče, pripremite sirup. Sipajte u šerpu šećer i vodu i stavite na šporet. Kad proključa, krčkajte 10 minuta. Pred kraj kuvanja dodajte limun naseckan na prstenove i zdrobljene mahune kardamoma.

Vruću baklavu prelivajte pripremljenim sirupom u nekoliko tura da biste odredili potrebnu količinu sirupa. Ostavite da se dobro ohladi, pa se poslužite… 🙂

Verzija za štampu

Pozdrav! Ako želite da svake dve nedelje dobijate Novosti sa bloga, kao i da budete obavešteni o novim objavama, ostavite Vaš e-mail... 🙂

Ми не шаљемо нежељену пошту! За више детаља погледајте нашу политику приватности.

34 Responses

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.