Zagorske štrukle

Zagorske štrukle su bile zadatak u sklopu igrice za FoodBlogger-e kuVarijacije. KuVarijacije su mesečna igra u okviru koje svi učesnici prave jelo prema istom receptu, odabranom na početku meseca i onda objavljuju rezultate istog dana – poslednjeg dana u tom mesecu. Meni je ovo prvo učešće u ovoj igri…Kao što sam napomenula, ovaj put zadatak je bio pripremiti Zagorske štrukle,  po receptu sa Nadinog divnog bloga Just Good Food.

Zagorske strukle 1

Pošto sam i ja iz Hrvatske, sam pojam štrukli mi nikako nije nepoznat. Ne sećam se da li sam ih ikada jela, ali moji roditelji su ih povremeno spominjali, uvek uz reči pohvale. Štrukle su jelo karakteristično za Hrvatsko Zagorje i mogu se praviti u slatkoj i slanoj verziji, zapečene u rerni ili kuvane pa zapečene… Pomalo podsećaju na pitu od sira, ali su ipak drugačije. Ne bih se mogla odlučiti šta mi se više dopada… 🙂 Prave se sa vučenim testom koje je obogaćeno jajetom, filuju se sirom, uvijaju stolnjakom. Osnovna razlika u odnosu na klasične pite je sečenje na komade pomoću tanjira.

Dvoumila sam se da li da pravim slane ili slatke štrukle, ali za prvi put sam se ipak odlučila za slane. Pošto su nam se jako dopale, a ni izrada nije baš toliko komplikovana, drugi put ću praviti i slatke. Također, drugi put ću probati i kuvanu verziju jer mi mama kaže da su takve još lepše…

Ja sam u potpunosti pratila Nadin recept, pa ću ga ovde samo prepisati. Jedina malecna izmena je preliv za koji sam promešala neutralnu i kiselu pavlaku.

zagorske strukle 2

SASTOJCI:

Testo:

– 300 g glatkog brašna (ja sam koristila specijalno belo brašno Ratara iz Pančeva. Ovo nije reklama, ali brašno im je zaista sjajno!)
– malo soli
– 1 jaje
– 2-3 kašike ulja + ulje za premazivanje
– 1dcl mlake vode

Nadjev:

– 500 g svežeg sira
– 1 dl kisele pavlake
– 1 jaje
– 1 kašičica soli (povećala sam količinu soli u odnosu na Nadin recept jer sam želela slane štrukle, ali to zavisi i od slanosti sira)

Preliv:

– 2 dl neutralne pavlake
– 1 dl kisele pavlake
– 1 jaje
– 1/2 kašičice soli

IZRADA:

Od svih sastojaka za testo umesiti glatku, čvrstu kuglu. Ja sam mešenje započela mikserom, nastavcima za testo, pa sam nastavila rukama. Formiranu kuglu premazati sa uljem i ostaviti oko pola sata da odmara na sobnoj temperaturi.

Za nadjev pomešati sve sastojke.

Po stolu raširiti platneni stolnjak i lagano ga pobrašniti. Na sredinu staviti odstajalo testo. Najpre ga širiti oklagijom, pa nastaviti rukama, pažljivo od sredine ka rubovima. testo se zaista lako razvlači i ne puca. Raširiti ga da bude što tanje.

Nadjev rasporediti u krug po testu. Sredinu testa na kojoj nema nadjeva premazati uljem. Pomoću stolnjaka uviti testo u rolat. Ivicom tanjira iseći ovu veliku štrudlu na male štrukle. Formirane štrukle slagati u podmazanu tepsiju i peći u rerni zagrejanoj na 200C oko 30 min.

Za preliv pomešati sve navedene sastojke. Deset minuta pre kraja pečenja štrukle preliti i još zapeći.

Najlepše su dok su vruće. 🙂

Pozdrav! Ako želite da svake dve nedelje dobijate Novosti sa bloga, kao i da budete obavešteni o novim objavama, ostavite Vaš e-mail... 🙂

Ми не шаљемо нежељену пошту! За више детаља погледајте нашу политику приватности.

20 Responses

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.