Baklava rolnice

Već duže vreme osmišljavam i planiram novi izgled bloga koji bi mi se zaista dopadao. U nadi da će vremenom, možda, postati i moj znak prepoznavanja… 🙂 U stvari, ja još uvek nisam stigla ni da pregledam sve gadžete koje nam blogger nudi… Verovatno ima dosta korisnih mogućnosti. U svakom slučaju neke osnovne stvarčice sam napokon smislila – naslov i potpis…Pošto ja zaista ne znam da koristim PhotoShop (već duuugooo planiram da naučim, ali nikako da mi stigne na vrh prioriteta), dizajnerski deo posla sam prepustila svom dragom zetu Urošu (HVALA! :)) i zadovoljna sam krajnjim rezultatom. Nadam se da se i Vama dopada…

Baklava rolnice 1

A sada vezano za recept – ovo je moja prva baklava! 🙂 Do sada je u našoj porodici baklavu pravila samo mama. Njena je dosta dobra, ali iskreno, ne bih rekla da je najbolja koju sam probala… Najbolju pravi baka Anđa i čim ju vidim tražiću recept… 🙂 A moraću jednom probati napraviti baklavu sa domaćim korama… Kad ovladam materijom, probaću i neke druge kombinacije ukusa…

Ja sam se odlučila za ovu jednostavnu i malo drugačiju verziju. Drugačija je zbog griza na koji ja u baklavi nisam navikla, ali koji uopšte ne smeta ovom finom kolaču.

(originalni recept)

SASTOJCI:

– 500 g kora za baklavu

sirup:

– 600 g šećera
– 1/2 l vode
– 1 kesica vanilin šećera
– 3 kriške limuna

nadjev:

– 100 g šećera
– 300 g mlevenih oraha
– 200 g griza
– 1 kašičica praška za pecivo
– po potrebi vode
– po potrebi ulja

Baklava rolnice 2

IZRADA:

Skuvamo sirup od šećera, vanilin šećera i vode. Kad provri kuvamo 5 minuta i pri kraju dodamo kriške limuna. Ostavimo sirup da se ohladi. U odnosu na originalni recept ja sam u sirup isekla jedan ceo limun.

Za fil pomešamo šećer, mlevene orahe, griz i prašak za pecivo. Dodajemo malo po malo vode i dobro mešamo dok smesa ne postane sjedinjena.

Izbrojimo kore u paketu. U mom pakovanju je bilo 16 kora, a to znači da ćemo imati 8 velikih rolni (duplo manje). Fil podelimo na onoliko delova koliko ćemo imati rolni. Uključimo rernu na 180C.

Raširimo jednu koru i poprskamo ju uljem, pa preko nje stavimo drugu koru koju opet poprskamo uljem. Na jedan kraj kore rasporedimo nadjev i čvrsto urolamo. Ovaj postupak ponavljamo dok ne potrošimo kore i nadjev. Dobijene rolate složimo u pleh, premažemo uljem i isečemo na rolnice dužine oko 5 cm.. Pečemo ih dok ne dobiju lepu, smeđkastu boju.

Pecene rolate prelijemo ohlađenim sirupom i ostavimo preko noći.

Pozdrav! Ako želite da svake dve nedelje dobijate Novosti sa bloga, kao i da budete obavešteni o novim objavama, ostavite Vaš e-mail... 🙂

Ми не шаљемо нежељену пошту! За више детаља погледајте нашу политику приватности.

24 Responses

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.